Селекционерът на Белгия Роберто Мартинес няма намерение да напуска поста си въпреки поредното ранно отпадане на „червените дяволи“ по време на UEFA EURO 2020. Лидерът в ранглистата на ФИФА отпадна на ¼-финалите на турнира след загуба от финалиста Италия.

„В момента, в който почувствам, че вече не мога да донеса това, което е необходимо, ще бъда първият, който ще си тръгне. Разочарованието след мача срещу Италия беше голямо, но фокусът вече е върху квалификациите за Мондиала през септември и финалната четворка на Лигата на нациите месец по-късно. Само когато почувствам, че не мога да добавя нищо повече, ще напусна. Много се говореше за бъдещето ми: преди, по време и след турнира. Винаги ми е трудно да говоря за себе си, защото това не е моя работа“, заяви Мартинес на пресконференция в четвъртък.

„Става въпрос за създаване на възможно най-добрите условия, в които футболистите да могат да работят и да се развиват. Все още виждам много енергия в тази група и този проект все още е във възход. Този отбор вече е готов да продължи напред. Септември не може да дойде достатъчно скоро“, продължи специалистът.

63 снимки

47-годишният Мартинес коментира и възможността някои от лидерите на отбора да се откаже след поредния разочароващ голям фоурм:

„Никой не мисли за отказване. Играчите веднага искат да продължат, за да се справят още по-добре. От друга страна, също няма играчи, от които съм недоволен и поради това вече няма да бъдат викани. Играчите не са се провалили на този турнир. Имам списък с дванадесет млади играчи, които вече са сериозна час от националния отбор. Следващите дванадесет месеца ще бъдат много важни за тях. Нашата работа е да осигурим на младите правилната среда, да създадем условия, в които те да могат да се развиват“, каза още той.

Мартинес коментира и повторното напускане на помощника му Тиери Анри.

„Към момента не е взето решение за евентуално сътрудничество в бъдеще. Много ще зависи и от положение му и дали няма да застане начело на някой клуб. Но е ясно, че отношенията между него и националния отбор са много добри“, завърши Мартинес.