Груповата фаза на UEFA EURO 2020 вече е преполовена и първите тенденции са налице. Една от тях е свързана със съдийството. Трябва да се отбележи, че до момента реферите се справят практически идеално с изключение на някои съвсем дребни забележки в мача на откриването, които в крайна сметка не повлияха на резултата.

Съвсем очевидно е, че новият тренд при арбитрите е да се намесват колкото се може по-рядко в играта. Те свирят по-малко нарушения и вдигат по-малко картони спрямо средните показатели за сезона в големите първенства и евротурнирите. Ако пък вземем за отправна точка Мондиал 2018, разликата става съвсем осезаема.

Друг съществен момент е, че накъсването на играта заради преглед на ВАР от страна на главния съдия е сведено до минимум. Средно на двубой до момента до такава ситуация се стига по 0,17 пъти на среща срещу 0,41 средно в Топ 5 от първенствата на Европа за миналата кампания. Също така целият механизъм на ВАР действа глобално по-бързо. Това става благодарение на допълните ВАР съдии (освен отговорника за видеотехнологията и помощника му), които следят единствено за засадите.

Още може да четете в днешния брой на "Мач Телеграф"