Покрай модерните амбиции позабравихме човешките традиции. А и ценности, но се намери кой да ги напомни. Всички случили се събития с националния отбор на Дания по време на UEFA EURO 2020 накараха целия свят да се замисли върху истинските неща от живота.

Кошмарът с Кристиан Ериксен шокира всички хора, не само тези, които се вълнуват от футболната игра. Задружността и действията на всички на „Паркен” ще бележат играта за цял живот. Не само заради трагичните гледки, а заради всичко хубаво и цялата единност, които бяха канализирани на арената на датската столица, опитвайки се да се абстрахираме от случващото се с №10 на „червения динамит”.

Непримиримостта на отбора на Каспер Хюлманд след първата им схватка на континенталния шампионат, смразяващото лидерство на капитана Симон Кяер и молитвите, които всички датски привърженици отправяха, ще се помнят вечно. Особено невероятен е фактът, че и българин спомогна за благополучния край със състоянието на Ериксен. Особено пленителен е фактът, че всички футболни фенове и футболисти на други страни също подкрепиха емоционално Ериксен и датчаните. "Chris, I love you", бе изречено часове след инцидента на "Паркен" от съотборника му в Интер - Ромелу Лукаку, а кадри с подкрепящи плакати от чужди фенове футболиста из цяла Европа можеха да се видят на всеки един мач от турнира.

25 снимки

Положителните развръзки около халфа на Дания дадоха мигновен ефект у целия състав от скандинавската държава във футболно естество. Това се усети още във втория мач от група „В” срещу Белгия, като всички датчани на стадиона, включително и футболисти излязоха пределно мобилизирани в съзнанието си, за да се докажат, че това няма да ги сломи и дори ще играят за своя съотборник и приятел. Пословичната датска непреклонност във футбола датира от вече далечната 1992-а година, когато Дания триумфира на Европейското първенство, макар дори да не се е класирала след квалификациите. Но това вече е минало. Минало, което датчаните никога няма да забравят.

Триумфът срещу Русия в понеделник вечер не бива да учудва никого. Целият Копенхаген бе пределно решен, че това е двубоят, който ще донесе място на Дания във финалната фаза на UEFA EURO 2020. И те го сториха по категоричен начин. Руснаците не можеха да противодействат срещу „юмрука”, който се бе свил в Инер Йостербро (бел.ред: кварталът, в който се намира стадион „Телия”).

И сега за Дания остава едно. Да покаже на какво е способна във футболен аспект докрай. В човешки план селекцията на „червения динамит” показа, че именно тази задружност е нужна в такива тежки мигове. И именно тази сплотеност може им донесе големи дивиденти. Светът, в който живеем и всички странични неща, които движат хората, не бива да заслепяват обществото, че именно в подобни дела и обединеност се крият истинските човешки традиции.

Почитателите на Дания винаги са били много, а сега вече са още повече. Заради човечността, която видяхме в късния следобед на 12-и юни. Шапки долу пред датчаните.