Петер Шмайхел вярва, че синът му Каспер ще бъде готов, ако Дания стигне до изпълнение на дузпи в полуфиналния мач на отбора срещу Англия на UEFA EURO 2020.

Бившият страж на Манчестър Юнайтед бе част от състава на датчаните през 1992-а година, когато „червения динамит” шокира света и спечели за пръв път европейската титла в своята история, след като Югославия бе дисквалифицирана от УЕФА.

Шмайхел-старши запази вратата си „суха” в мач от групите с Англия, но най-виталното му спасяване бе при дузпите срещу Нидерландия, отразявайки удар на Марко Ван Бастер, за да класира отбора си към финала.

„Сигурен съм, че в този момент той се чувства така, както бях аз, но това вече е друг вид предизвикателство”, каза 57-годишният баща на Каспер за английска програма. „Трябва да се справиш с напрежението и да си свършиш работата. Залогът е много голям и всеки го знае. Накрая той трябва да е готов, ако се стигне до дузпи и вярвам, че ще е готов. Мисля, че последното нещо, за което се сеща сега е, че Дания е на полуфиналите”.

Англичаните имат някакво решение на проблема с дузпите, след като преди три години на Мондиала Пикфорд блесна при наказателните удари с Колумбия. Той повтори това нещо и в Лигата на нациите през 2019-а, когато „трите лъва” финишираха трети след победа с 6:5 срещу Швейцария.

Джордан Пикфорд

източник: Gulliver/GettyImages

„Може да погледнем към мачовете на Англия и можем да кажем, че Джордан няма много работа да свършва. Той направи няколко спасявания, но на практика не е бил затрудняван много. Големият въпрос за вратарите, когато играеш за доминиращ отбор, е да запазиш нивото на концентрация у себе си и да не допускаш голове в малкото ситуации пред вратата ти”, смята Петер Шмайхел.