от днес Европа е футбол! UEFA EURO 2020 бе открито с грандиозна церемония на стадион „Олимпико” в Рим. Тя бе открита от местните футболни икони Алесандро Неста и Франческо Тоти.

В церемонията участие взеха легендарният Андреа Бочели, който изпя арията "Несум дорма" от великата опера на Джакомо Пучини "Турандот", както и десетки артисти и музиканти, които успяха да създадат истинска цветна феерия, като част от тях дори бяха издигнати до покрива на стадиона.

След това Мартин Гарикс, Боно и Дъ Едж изпълниха химна на Евро 2020 We are the people, а небето над стадиона в Рим бе озарено от фойерверки.

За първи път в историята на европейските първенства, надпреварата ще се проведе в цели 11 държави. Финалът на турнира е точно след месец – на 11 юли в родината на футбола Англия.

Заради мерките за борба с пандемията от коронавирус, на стадиона присъстваха само 16 000 зрители, които обаче успяха да създадат вълнуваща атмосфера.

Във видеото и галерията може да видете уникални кадри от старта на UEFA EURO 2020, което наистина обещава да бъде интригуващо. 

Всички мачове от юбилейната надпревара може да гледате на живо в Gong.bg!

Gulliver/GettyImages
47 снимки