„Трябва ли да се радвам, когато видя как вирусът се предава пред очите ми”? Това попита в Twitter Мария Ван Керхове, водещият епидемиолог на Програма за спешни случаи в здравеопазването в Световната здравна организация.

Така Керхове коментира финала на UEFA EURO 2020, където мнозинството от нагъсто събраните хора по трибуните не носеха предпазни маски.

Според епидемиолога последствията за общественото здраве ще са катастрофални, особено с оглед на разпространението на новия щам „Делта” на коронавируса, пише Vesti.bg.

„Пандемията от COVID-19 не си взе почивка тази вечер... „Делта” вариантът на коронавируса ще се възползва от неваксинираните хора в претъпканата обстановка, без маски, крещене, викане, пеене. Катасрофално”, поясни Керхове.

СЗО издаде предупреждение, че събирането на хора по време на спортното събитие ще стимулира разпространението на коронавируса.

А комисията по обществено здраве в Европейския парламент определи решението за допускане на 60 хиляди фенове на стадиона за финала, като „рецепта за бедствие”. Вече има данни за стотици нови случаи на  COVID-19, свързани с UEFA EURO 2020.

Стадион „Уембли” беше пълен на 75% от капацитета си. Всички присъствали на финала бяха тествани с бърз тест за коронавирусна инфекция. Само че тези тестове са по-малко точни, а и не могат да засекат антитела в първите дни след заразяването.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

Според британски здравни експерти обаче феновете на стадионите се събират на открито, което е много по-безопасно от гледна точка на пандемията, отколкото да гледат мачовете в затворени помещения като барове или къщи.

Публиката на финала едва ли трябва да е най-сериозното притеснение на СЗО. След Европейската титла за отбора на Италия, по улиците на италианските градове се събраха многохилядни тълпи, като много хора не спазваха дистанция и не носеха маски.