Националният селекционер на Германия Йоаким Льов обяви, че ще се оттегли от поста си след Европейското първенство това лято. 61-годишният специалист пое тима след Мондиала през 2006-а година, като преди това, в продължение на две години, бе помощник-треньор на Юрген Клинсман.

Той изведе Бундестима до световната купа в Бразилия през 2014 година, а също така остана финалист на Евро 2008. След това обаче Бундестимът допусна сериозен спад в резултатите си и дори не успя да излезе от групата си на Мондиал 2018. През миналата есен отборът регистрира и една от най-тежките си си загуби - с 0:6 от Испания в среща от Лигата на нациите, с което натискът върху Льов се увеличи.

Договорът му е до края на Мондиал 2022, но той сам е изявил желание да се раздели с поста по-рано.

„Правя тази стъпка много съзнателно, изпълнен с гордост и огромна благодарност, но все още ще имам същата страхотна мотивация за Европейското първенство това лято“, заяви Льов в своето изявление.

„Горд съм, защото за мен беше чест и нещо много специално да водя моята страна. Работих с някои от най-добрите играчи на Германия в продължение на 17 години. Имахме страхотни триумфи и болезнени поражения, но преди всичко имаше толкова много вълшебни моменти - не само спечелването на Световната купа. Ще направим всичко възможно да зарадваме нашите фенове това лято и да бъдем успешни на финалния ни турнир“, каза още той.

Льов ще се оттегли като вторият най-дълго служил треньор на Германия след Сеп Хербергер. Един от основните кандидати за негов наследник се счита мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп.