Хърватия победи с 3:1 Шотландия в последен мач и за двата отбора от група "D" на UEFA EURO 2020.  Никола Влашич (17), Лука Модрич (62) и Иван Перишич (77) вкараха за "ватрените", Калъм Макгрегър (42) се разписа за "гайдарите". Така Хърватия спечели второто място в групата и чака съперника си на 1/8-финалите. Фантастичен мач направи капитанът Лука Модрич, който изкова успеха с помощта на Перишич.

 
Двубоят започна с по-агресивна игра на шотландците и още в 6-ата минута те можеха да поведат. Джон Макгин проби по левия фланг и завъргя топката към Че Адамс в наказателното поле. Нападателят на "гайдарите" обаче бе изпреварен от вратаря Ливакович, който отклони центрирането в корнер. 

Постепенно хърватите изравниха играта и все по-често започнаха да поглеждат към вратата на Дейвид Маршал. И голът не закъсня.
 
В 17-ата минута Иван Перишич свали с глава дълго центриране от десния фланг към Никола Влашич. Нападателят на ЦСКА Москва очевидно беше подготвен и без забавяне прати топката зад гърба на Маршал за 1:0. 
 
Попадението притесни домакините и последваха силни минути на тима на Златко Далич, но до нов гол не се стигна. Шотландия отговори с удар на Макгин, с който вратарят Ливакович се справи.
 
В 42-ата минута обаче "гайдарите" изравниха не без помощта на Домагой Вида, който изчисти топката право в краката на Калъм Макгрегър, който без забавяне я прати в долния десен ъгъл на Ливакович.

Втората част започна с чудесна възможност за Хърватия в 50-ата минута, но вратарят Маршал не позволи на изпуснатия от бранителите Йоско Гвардиол да го надиграе. Девет минути по-късно късметът бе на страната на Хърватия.
 
"Ватрените" поведоха в 62-ата минута с феноменално попадение на капитана Лука Модрич. Той получи топката от Ковачич пред наказателното поле и с външен фалц с десния крак направи безпомощен Дейвид Маршал.

Под окуражаващите възгласи от трибуните домакините се опитаха да отвърнат на удара, но получиха трети гол. Вкара го Иван Перишич в 77-ата минута, след като засече технично с глава центриране от корнер на вездесъщия Модрич.
 

Голът скова шотландците и силите им стигнаха само за два удара на Че Адамс и Маккена, които обаче не намериха целта.

Хърватия Шотландия

източник: sofascore.com

 

ХЪРВАТИЯ 3:1 ШОТЛАНДИЯ  
 
1:0 Никола Влашич (17)
1:1 Калъм Макгрегър (42)
2:1 Лука Модрич (62)
3:1 Иван Перишич (77)
 
Хърватия: 1 Ливакович, 4 Перишич, 6 Ловрен, 8 Ковачич, 10 Модрич (к), 11 Брозович, 13 Влашич, 20 Петкович 21 Вида, 22 Юранович, 25 Гвардиол
Селекционер Златко Далич
 
Шотландия: 1 Маршал, 2 О'Донъл, 3 Робъртсън, 4 Мактоминей, 5 Хенли, 6 Тиърни, 7 Макгин, 8 Макгрегър, 9 Дайкс, 10 Че Адамс, 11 Армстронг
Селекционер Стив Кларк
 
Съдия Фернандо Андрес Рапалини (Аржентина)
 
Стадион "Хемпдън Парк", Глазгоу