Анти-расистката асоциация FARE потвърди, че ще помогне на УЕФА за направата на „правно и безопасно” разследване към българските фенове, ако има такива, които са скандирали расистки обиди срещу Англия.

Хора на „Феър” имаше на стадион „Васил Левски”, които са помагали на делегатите на УЕФА с телевизионни кадри и информация, като това според агенцията трябва да бъде достатъчно, за да доведе до решения и някакво наказание.

Шефът на Футболната асоциация в Англия – Грек Кларк, потвърди в понеделник, че не трябва да има никаква толерантност към расизма след мача България – Англия (0:6).

Изпълнителният директор на Fare Пиара Поуар вярва, че срещата е доказала достатъчно повдигащите се въпроси дали подобни мачове трябва да се провеждат в бъдеще време, твърди Daily Mail.

“Имахме наши наблюдатели на мача и тяхната роля в случая е главна, защото те ще са отбелязали проблемите и събрали доказателства за това, което всички видяхме по телевизията - коментира Поуър, цитирана от Daily Mail. - Не поставяме под въпрос факта, че имаше мащабна проява на расизъм и сега това ще бъде доказателството, от което УЕФА се нуждае, за да започне законово оправдано разследване на българите”.

“Част от доказателствата ще бъдат предоставени от нас, а други ще са от телевизията, която излъчи двубоя - продължи началникът на FARE. - Ето защо не може да се говори за липса на доказателства. Беше доста шокиращо да видим това, имайки предвид какво се обсъждаше преди срещата, какво внимание беше обърнато на българските фенове и предупрежденията, които бяха отправени към тях от страна на футболисти и официални лица. Изглеждаше, че българските запалянковци бяха решени да се покажат във възможно най-лоша светлина.”

74 снимки