Подготовката на Испания за участието на Евро 2020 бе разстроена от два положителни теста за коронавирус, но в отбора са на мнение, че този хаос може да ги направи по-силни и да започнат ударно.

Положителният резултат на капитана Серхио Бускетс миналата неделя принуди целия състав да излезе в изолация и спря отборните тренировки до събота, като последният им подготвителен мач срещу Литва беше жертван. За да не бъдат връщани литовците, младежкият тим на Ла Фурия излезе на терена.

Испания стартира първенството срещу Швеция в понеделник от 22.00 часа българско време във втората среща за деня от група Е.

Бранителят Диего Йоренте също даде положителен тест два дни по-късно, добавяйки още повече безпорядък към плановете им. След още два дни обаче той вече беше с отрицателен тест и се върна към общите занимания.

"Когато се случи нещо от този мащаб, очевидно има ефект. Има несигурност и това поражда безпокойство в целия отбор. Представете си, че сте играч, който е имал един страхотен сезон. И заради подобно нещо рискувате да пропуснете голям турнир, който се появява в календара веднъж на 4 години", коментира Луис Енрике, вдигайки рамене пред журналистите.

Положителните резултати за COVID-19 попречиха също така на отбора да направи видеоанализ на противниците, тъй като лекарите препоръчаха играчите да не се събират заедно в закрити помещения. В петък на футболистите им бяха поставени ваксини, като решението за това късно действие предизвика противоречиви реакции, а също така има и страх от евентуални странични действия на инжекциите.

Енрике все още е оптимист за отбора, но хората в страната не виждат варианти да се повторят победите от Евро 2008 и Евро 2012, когато поколението на Шави, Пуйол и Иниеста доминираше по терените на континента.

"Рядко съм виждал такава страхотна атмосфера между щаба и играчите. Ето защо очаквам само положителни и красиви неща и мога да кажа, че ще излезем в боево настроение. Ако някой ни отпише, ще сбърка много жестоко", добави той.

Бускетс е единственият играч, който е в тима след Световната титла през 2010-та година в Южна Африка, след като Серхио Рамос не бе включен заради риска oт постоянни контузии.