Селекцията на Нидерландия допусна провал на тазгодишното UEFA EURO 2020, след като бяха елиминирани от Чехия в осминафинален дуел. Чехите надделяха над „лалетата” с 2:0 на „Пушкаш Арена” в Будапеща и сложиха край на мнимите амбиции на Франк де Буур и Нидерландия да постигнат нещо голямо на континенталния шампионат.

Фарсът за „лалетата” в унгарската столица започна в 55-ата минута, когато Матайс Де Лихт бе изгонен с директен червен картон, след което дойдоха двата гола за чехите. Томаш Холеш октри резултата в 69-ата минута, а десет преди края Патрик Шик удвои актива за чешкия национален тим.

По този начин Чехия ще спори за място на полуфинала с Дания, който в събота срази Уелс с 4:0 на „Йохан Кройф АринА”.

Още по-потресаващ е фактът, че „лалетата” не отправиха нито един точен удар в хода на 90-те минути посока вратата на Томаш Вацлик.

Нидерландия - Чехия

източник: sofascore.com


Gulliver/Getty Images
93 снимки

Нидерландия стартира по-дейно срещата в унгарската столица. Не бяха изминали и 60 секунди игра и "лалетата" създадоха опасност. Дониил Мален центрира отляво в наказателното поле за влезлия от дълбочина Дензъл Дъмфрийс, но топката дойде дълга за крайния бранител. След 13 минути игра Дензъл Дъмфрийс бе изведен с чудесен пас в полето на Чехия. Той се пребори първоначално с Томаш Калаш и задмина него и вратаря Вацлик. Последва удар от малък ъгъл, но Калаш възстанови позицията си и блокира пътя на топката.

Чехите стигнаха до първата си опасна ситуация в срещата в 22-ата минута. Петр Шевчик финтира отдясно Матайс де Лихт и центрира остро в наказателното поле на Нидерландия. Топката бе пратена за капитана Томаш Соучек, който изпревари Мартин Де Роон и стреля с глава, но встрани от вратата, пазена от Стекеленбург - аут.

Патрик Шик шутира силно с левия крак от дъгата на наказателното поле. Топката се отклони леко в крака на Мартин де Роон, но Стекеленбург улови уверено. В хода на първото полувреме се усещаше някак по-дейната игра на хората на Франк Де Бур, но чехите стояха изключително стабилно на "Пушкаш Арена" и опитваха да затруднят "оранжевите" с множество контраакции по двата фланга.

Седем преди края на първата част чехите развиха чудесна атака, а топката бе в Лукаш Масопуст. Той сви леко вдясно за Антонин Барак, който шутира с левия крак, но вездесъща намеса на Де Лихт на шпагат предотврати голяма опасност за нидерландската врата. В 40-ата пък ​Дензъл Дъмфрис отново проби отдясно в наказателното поле на чехите и опита успореден пас за Депай, но с лявото си коляно Вацлик блокира пътя на топката.

В 52-ата минута Нидерландия направи скандален пропуск. Дониил Мален си намери място през чешката отбрана по прекрасен начин, а бранителите на Чехия не се ориентираха. Мален напредна към вратата на Вацлик и опита да го заобикаля, вместо да стреля, и вратарят на чехите реагира перфектно и отрази атаката на Нидерландия.

В 55-ата минута "лалетата" останаха с човек по-малко. Матайс Де Лихт бе изгонен директно, след като спря топката с ръка непозволено в дуел с Патрик Шик. След прегледа на ВАР, реферът Сергей Карасьов посочи тунела на бранителя на Ювентус. Любопитен факт е, че нидерландците са получили в историята на европейските финали четири червени картона. И четирите срещу Чехословакия (2) и Чехия (2).

Логично, с оставането си с 10 човека на полето, нидерландците се прибраха, а чехите поискаха да натиснат своя съперник. Чехите можеха да излязат напред в резултата в 64-ата минута.. Владимир Цоуфал отново бе въвлечен в атаката с неговото центриране. То намери Павел Кадержабек, който стреля диагонално в далечния ъгъл на нидерландската врата, но Дъмфрийс с крак спря топката с уникално блокиране.

В 69-ата минута чехите излязоха напред в резултата след ъглов удар. Топката бе центрирана на далечната греда и бе върната към другата, където сами бяха Челустка, Холеш и Масопуст. Е, Холеш се оказа най-съобразителен и с глава проби жалката нидерландска защита - 1:0 за Чехия.

Нидерландците опитаха да върнат гола пасив, но атаките им бяха хаотични. В 77-ата минута Томаш Соучек опита силен удар от дистанция, но не успя да обезпокои кой знае колко Стекеленбург. Секунди по-късно Лукаш Масопуст отправи красив изстрел с десния крак, но вратарят на "лалетата" се намеси отново добре. Десет преди края чехите удвоиха своя актив, наказвайки поредица от грешки на нидерландската отбрана. Вацлик изрита силно напред топката, а Де Фрай бе надскочен. Все пак кълбото се върна назад за Холеш, който я взе и премина край Джини Вайналдум с лекота и нахлу в наказателното поле. Холеш не подходи егоистично и подаде за Шик, който с фин изстрел матира Стекеленбург.

До края на срещата пирът на чешките фенове беше уникален на "Пушкаш Арена", докато "оранжевите" фенове бяха свели глави и ще се приберат тъжни на Ниската земя.


Победителят от тази двойка ще отиде на четвъртфинал срещу Дания, след като "червения динамит" победи Уелс с 4:0.

FT / НИДЕРЛАНДИЯ 0:2 ЧЕХИЯ

0:1 Томаш Холеш (69)

0:2 Патрик Шик (80)

Рефер: Сергей Карасьов /Русия/

Стадион: "Пушкаш Арена /Будапеща, Унгария/

Стартови състави:

Нидерландия: Стекеленбург – Де Лихт, Де Фрай, Вайналдум /к/, Депай, Ван Аанхолт, Де Роон, Блинд, Мален, Ф. Де Йонг, Дъмфрийс

Селекционер: Франк де Бур

Чехия: Вацлик – Кадержабек, Челустка, Цоуфал, Калас, Барак, Холеш, Шик, Масопуст, Шевчик, Соучек /к/

Селекционер: Ярослав Шилхави