Селекционерът на холандския национален отбор по футбол Роналд Куман пламенно защити своя защитник Матайс де Лихт след сериозния брой критики по адрес на младока за представянето му с екипа на Ювентус при 4:3 над Наполи.

20-годишният футболист носи персонална вина за два от головете на съперника, който в хода на мача успя да навакса пасив от 0:3. Де Лихт не проследи докрай движението на Ървинг Лосано при попадението за 2:3, а след това позволи на Джовани Ди Лоренцо да го изпревари много леко за центриране от пряк свободен удар.

Като се има предвид, че през лятото Ювентус превърна младока в най-скъпия бранител в своята история, очакванията към него бяха доста високи. „За какво е цялата тази врява?”, сопна се Куман. „Да, той имаше лош миг с Ървинг Лосано и нещата не се получиха по начина, който щеше да ни хареса, но си правим заключенията твърде бързо.”

„Мога да ви покажа изрезки от пресата след моя дебют за Барселона, в който загубихме с 0:2. Тогава всички пишеха: „Този за какво сме го купили?”. Искам да вдъхвам увереност на моите играчи и затова ситуацията остава непроменена. Де Лихт ще продължи да играе като десностоящ централен защитник. Ясно е, че ще има нужда от време за адаптация (към Серия А – б.р.). Тези неща не стават веднага”, добави Куман.

Холандия се изправя срещу Естония в понеделник в мач от квалификационната фаза за Евро 2020.