Националните отбори на Италия и Испания изиграха един от най-зрелищните мачове на UEFA EURO 2020! "Адзурите" станаха първият финалист в турнира, след като надиграха с общ резултат от 5:3 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време и продълженията) тима на Испания в първия 1/2-финален сблъсък на UEFA EURO 2020.

Федерико Киеза откри в 60-ата, но Алваро Мората изравни в 80-ата минута. При ролетката на дузпите испанците направиха два пропуска, а решаващият момент бе спасяването на Джанлуиджи Донарума след удар от бялата точка на Мората в предпоследната дузпа. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

И двата отбора искаха победата и имаха своите шансове в редовните 90 минути. "Ла фурия" владееха инициативата през по-голямата част от двубоя, но позволиха на италианците да поведат в резултата, но Мората успя да изравни. В продълженията умората си каза думата и така се стигна до дузпите. Там Локатели и Олмо направиха по един пропуск в началото, а Донарума хвана решителната дузпа на Мората. Жоржиньо пък прати "адзурите" на финал след изключително хладнокръвно изпълнение в последния наказателен удар.

Във финала, който е тази неделя (11.07), Италия ще играе с победителя от втория 1/2-финал, който противопоставя тимовете на Англия и Дания. 


Проблемите на Роберто Манчини бяха свързани с отсъствието на Леонардо Спинацола, който скъса ахилес срещу Белгия и беше опериран. На негово място стартира Емерсон Палмери. Пред вратаря Джанлуиджи Донарума в защитата действаха Леонардо Бонучи и капитанът Джорджо Киелини в центъра, а Джовани Ди Лоренцо и Емерсон бяха по крилата. В средата на терена стартираха тройката Николо Барела, Жоржиньо и Марко Верати. В преди позиции пък бяха Федерико Киеза, Чиро Имобиле и Лоренцо Инсиние.

„Ла фурия“ трябваше да се справя без Пабло Сарабия, който получи мускулна травма в двубоя с Швейцария. Вместо него като титуляр започна Дани Олмо. Пред вратаря Унай Симон наставникът Луис Енрике постави Жорди Алба, Аймерик Лапорт, Ерик Гарсия и Сесар Аспиликуета в защита. В центъра действаха Педри, капитанът Серхио Бускетс и Коке. Напред пък бяха тройката Олмо, Микел Оярсабал и Феран Торес. Изненадата в състава бе пускането на нападателя на Реал Сосиедад Оярсабал вместо Алваро Мората.


Италианците започнаха по-силно двубоя и още в третата минута Николо Барела бе изведен отляво от Емерсон Палмиери и напредна към наказателното поле, след което шутира към далечния ъгъл, а топката се отби от лявата греда на Унай Симон. Оказа се обаче, че футболистът на Интер е бил в положение на засада. 

В следващите минути обаче испанците взеха инициативата и се настаниха по-трайно в половината на "адзурите". В 13-ата минута Микел Оярсабал получи топката на отлична позиция в наказателното поле, но не успя да я овладее и Емерсо успя да му я отнеме.

Две минути по-късно Феран Торес проби добре през центъра и шутира пред наказателното поле, но покрай дясната греда на Джанлуиджи Донарума.

Gulliver/GettyImages
73 снимки

В 20-ата минута се откри отличен шанс пред Италия. Емерсон бе изведен отляво и успя да премине покрай излезлия да го пресрещне Симон, но ъгълът за удар бе малък. След това футболистът на Челси намери Чиро Имобиле, а той комбинира с Барела пред наказателното поле, но капитанът на „Ла фурия“ Серхио Бускетс успя да го блокира.

Пет минути след това "Ла фурия" можеше да поведе в резултата. Испанците организираха отлична атака, при която топката стигна до Дани Олмо в наказателното, който шутира, но бе блокиран. Кълбото обаче отново стигна до играча на РБ Лайпциг, който стреля от около точката за дузпа, но Донарума показа класа и спаси отлично.

В 32-ата минута нов шут отправи Дани Олмо, но над вратата на „адзурите“. В 39-ата минута пък Микел Оярсабал получи топката на границата на наказателното поле, но ударът му от движение се оказа крайно разочароващ. 

Пет минути преди края на първата част Унай Симон успя да излезе извън наказателното си поле и игра с глава, като по този начин попречи на Чиро Имобиле, който тичаше опасно на скорост, да застраши вратата му.

Секунди преди края на първото полувреме Италия удари греда. Лоренцо Инсиние бе намерен с дълъг пас отляво, след което изведе много активния Емерсон в наказателното поле. Крайният бранител навлезе и шутира, но топката се отби от гредата. Веднага след това бе даден и последният съдийски сигнал за първите 45 минути.

В началото на втората част испанците отново контролираха развоя на двубоя. В 52-ата минута Бускетс бе намерен на границата на наказателното поле и шутира опасно, но покрай вратата на Донарума. 

Секунди след това, на отсрещната врата, Киеза бе намерен отдясно в наказателното поле и стреля между краката Жорди Алба към далечния ъгъл, но Симон спаси.

Италианците дочакаха своя шанс и успяа да поведат след точно час игра. "Адзурите" организираха прекрасна атака, тръгнала от вратаря Донарума. Топката стига до Киеза пред наказателното поле, който показа великолепен дрибъл и след това с отличен удар намери горния ляв ъгъл на Симон за 1:0.

Испанците се опитаха бързо да отговорят и в 65-ата минута Бускетс центрира меко в наказателното поле, където Орясабал стреля с глава, но неточно.

Две минути след това играчите на "Ла фурия" направиха нов пропуск. Оярсабал свали за Олмо пред наказателното поле, но нападателят стреля покрай лявата греда на Донарума.

В 68-ата минута резервата Доменико Берарди получи възможността да стреля, но топката срещна десния крак на Симон.

Влизането на Алваро Мората даде резултат и Испания изравни именно черз него в 80-ата минута. Нападателят на Ювентус направи отлично двойно подаване с Дани Олмо, който го изведе сам срещу Донарума и успя да го преодолее за 1:1.

В последната минута на редовното време испанците поискаха дузпа за игра с ръка на Джорджо Киелини, но Феликс Брих подмина техните претенции. Така се стигна и до двете продължения от по 15 мминути.

Испанците имаха шанса да направят обрата пълен в 98-ата минута, когато топката бе центрирана от свободен удар към далечната греда, където Олмо стреля, но Донарума спаси. Настана суматоха и няколко рикошета, а в крайна сметка топката се удари в Мората и излезе в аут.   

Четири минути по-късно "Ла фурия" имаше нова възможност за попадение. Жерар Морено центрира отдясно в наказателното поле, Донарума изби, а след това Олмо стреля, но бе блокиран от Киелини. 

Умората и в двата състава си казваше думата и положения пред двете врати почти липсваха. 

В 110-ата минута Берарди отбеляза във вратата на Испания, но нападателят бе в положение на засада и попадението не бе зачетено.

До края на двубоя и двата отбора не направиха нищо, за да се избегнат дузпите, които ще решат първия финалист в турнира. 


ДУЗПИТЕ (4:2): 

Пропуск на Мануел Локатели. Спасяване на Симон - 0:0

Неточен удар на Дани Олмо от дузпа - 0:0

Гол на Андреа Белоти - 1:0

Гол на Жерар Морено - 1:1

Гол на Леонардо Бонучи - 2:1

Гол на Тиаго Алкантара - 2:2

Гол на Федерико Бернардески - 3:2

Пропуск на Алваро Мората. Спасяване на Донарума - 3:2

Гол на Жоржиньо - 4:2.

Италия е на финал след общ резултат от 5:3!


FT | ИТАЛИЯ – ИСПАНИЯ   5:3 (4:2 след дузпи)

1:0 Федерико Киеза 60'

1:1 Алваро Мората 80'

Жълти картони: Серхио Бускетс (Испания) 51'; Рафаел Толой (Италия) 97', Леонардо Бонучи (Италия) 118'

Стартови състави на двата отбора:

ИТАЛИЯ (4-3-3): 21. Джанлуиджи Донарума – 2. Джовани Ди Лоренцо, 19. Леонардо Бонучи, 3. Джорджо Киелини (к), 13. Емерсон Палмиери - 18. Николо Барела, 8. Жоржиньо, 6. Марко Верати - 14. Федерико Киеза, 17. Чиро Имобиле, 10. Лоренцо Инсиние

Селекционер: Роберто Манчини

ИСПАНИЯ (4-3-3): 23. Унай Симон - 18. Жорди Алба, 24. Аймерик Лапорт, 12. Ерик Гарсия, 2. Сесар Аспиликуета - 26. Педри, 5. Серхио Бускетс (к), 8. Коке - 19. Дани Олмо, 21. Микел Оярсабал, 11. Феран Торес

Селекционер: Луис Енрике


Главен съдия: Феликс Брих, Германия

Стадион: „Уембли“, Лондон, Англия


Начало на двубоя: 22:00 часа

Пряко по: Gong.bg