Националните отбори на Испания и Швеция се изправят един срещу друг тази вечер на стадион „Ла Картуха“ в Севиля в двубой от група „Е“ на UEFA EURO 2020. Срещата стартира в 22:00 часа българско време и ще можете да я проследите в пряко предаване по DIEMA и DIEMA SPORT 2, както и на живо в сайта Gong.bg.

И в двата лагера имаше заразени с коронавирус преди старта на шампионата, което определено е повлияло на подготовката им за старта на първенството.

Испанците са считани за един от фаворитите в надпреварата и един положителен старт ще е много важен за тях. Иберийците ще искат да се реваншират, след като на Евро 2016 отпаднаха на 1/8-финалите след загуба от Италия. Същото се случи и на Мондиал 2018, когато последва загуба от домакина Русия. В квалификациите за UEFA EURO 2020 Испания записа осем победи в 10 мача, а успеха с 6:0 над Германия беше един от славните мигове под ръководството на селекционера Луис Енрике в Лигата на нациите. Мачът срещу Швеция ще бъде първия за бившия треньор на Барселона начело на Испания в голям турнир и очакванията са огромни.

Двата тима бяха в една група от квалификациите, като Испания постигна успех у дома с 3:0 и записа равенство 1:1 като гост. Проблемите пред Енрике са свързани с липсата на попадения. Нападателят Алваро Мората дори беше освиркан в контролата с Португалия, завършила 0:0. Опция пред Енрике е Жерар Морено, който спечели Лига Европа с Виляреал. Историята сочи, че Испания най-често печели първите си мачове на еврофинали. За последно това се случи през 2016 година, когато Жерар Пике донесе успеха над Чехия. На Евро 1996 в Англия испанците са на крачка от загуба от България, но Алфонсо им носи равенството.

В лагера на Швеция настроението по традиция е позитивно. Над 3000 шведски фенове са в Севиля и ще подкрепят своите. В Швеция заразените с коронавирус са Деян Кулушевски и Матиас Сванберг. И двамата са без симптоми, но няма да играят. Любопитен момент е, че двата отбора попаднаха и в една група за световните квалификации и следващият им мач в тях е именно един срещу друг.


22:00 часа | ИСПАНИЯ – ШВЕЦИЯ

Вероятни състави на двата отбора:

ИСПАНИЯ (4-3-3): 23. Унай Симон – 2. Сесар Аспиликуета, 24. Аймерик Лапорт, 4. Пау Торес, 18. Жорди Алба – 14. Маркос Йоренте, 16. Родри, 26. Педри – 9. Жерард Морено, 7. Алваро Мората, 11. Феран Торес

Селекционер: Луис Енрике

ШВЕЦИЯ (4-4-2): 1. Робин Олсен – 5. Лудвиг Аугустинсон, 3. Виктор Линдельоф, 24. Маркус Даниелсон, 2. Михаел Лустиг – 10. Емил Форсберг, 20. Кристофър Олсон, 8. Албин Екдал, 7. Себастиан Ларсон – 11. Александър Исак, 33. Маркус Берг

Селекционер: Ян Андерсон


Главен съдия: Славко Винчич, Словения

Стадион: „Естадио де ла Картуха“, Севиля, Испания