Бившият национален селекционер Димитър Димитров-Херо, който за последно води Берое, прекарва лятото си в Бургас със семейството си и се опитва да си почива повече. 

Режимът му включва разходка по плажа рано сутринта, а след това занимания с внуците и гледане на мачове от Европейското първенство.

Все още у него стои горчилка за начина, по който трябваше да се раздели с клуба от Стара Загора, а в главата си прехвърля моменти от ежедневието на стадион "Берое".

Gulliver/GettyImages
100 снимки

"Щеше да бъде огромна изненада, ако Германия беше отпаднала в групата, какъвто вариант имаше снощи. За мене много приятно впечатление ми направи отбора на Унгария. В тази жестока група, в която бяха, очаквах да са кръводарители. Но представянето им надхвърли очакванията ми, защото играха достойно и в трите мача", каза Димитров.

"Разочарование също така е и Полша. Очаквах да покажат много повече и да се класират за елиминациите, защото имат никак нелоши футболисти".

Но според него сега в елиминациите започват истинските мачове. И много често се случва да отпадат изненадващо отбори, които са излезли от групите със 100-процентов актив. С 9 точки са Италия, Белгия и Нидерландия.

"За мене Белгия е един от фаворитите не само заради 9-те точки, а и като потенциал. Играчите им като качества са страхотни. Но в елиминациите често това не е достатъчно, защото трябва да се покаже манталитет и характер на победител. Но Германия и Италия имат плюс това, че до момента са играли само в един град, докато Белгия постоянно пътуват. От тази гледна точка на организацията, аз съм привърженик първенството да бъде в една страна, защото условията почти са еднакви за всички - и като дистанции, и като температури", казва още опитният специалист.

"Тъй като сезонът в големите европейски клубове, и най-вече в Англия, беше много натоварен, сгъстен, неминуемо ще се усети умора в някои отбори. Може да не е сега, но в по-късен етап от първенството ще се усети. И тази умора ще наклони везните в равностойните мачове от елиминациите. И предвид това, очаквам всякакви резултати. Разбира се, на осминафиналите два мача веднага се набиват на очи: Англия- Германия и Белгия- Португалия. Не бих се наел да прогнозирам".

Опитният специалист е много доволен от работата на ВАР-екипите на първенството. И казва, че винаги е бил радетел за въвеждането на ВАР, защото грешките много намаляват и справедливостта е по-голяма.
"В тактическо отношение няма нищо ново. Прави впечатление, че много отбори играят с трима централни защитници. Така отборът изглежда по-стабилен, по-сигурен в защита. Има много отбори, които играят 3-4-3, както и 3-5-2. Схемите на игра са достатъчно познати, не е нещо ново. Прави впечатление, че отборите обръщат сериозно внимание на защитата. Унгария така постигнаха и резултатите си. И двата пъти след като поведоха, нареждат 10 души на 35-ия метър. И за Германия стана много трудно", завърши Димитър Димитров.