Швейцария хвърли най-голямата сензация до момента на UEFA EURO 2020, отстранявайки Франция след 3:3 в редовното време и продълженията и 5:4 след дузпи в 1/8-финален сблъсък. Харис Сеферович шокира "петлите" в 15-та минута. Два гола на Карим Бензема през втората част обърнаха мача в полза на символичните домакини. Погба даде добър аванс в 75-та минута след бомбен гол отдалеч. Сеферович върна надеждата в 81-та минута. Марио Гавранович прати мача в продължения в първата минута на добавеното време на мача. В продълженията нов гол не падна, а при дузпите Килиан Мбапе беше големият грешник за тима си, пропускайки финалната пета дузпа. 

81 снимки

Още във втората минута Франция стигна до шанс. Символичните домакини успяха да отправят удар след по-малко от 90 секунди, но Рафаел Варан не успя да нацели вратата след удар с глава. 

Въпреки наглед добрия старт, швейцарците успяха да се нагодят бързо и в 15-та минута успяха да нанесат удар. След постепенна атака на "кръстоносците" Стивън Цубър успя да центрира прекрасно за главата на Харис Сеферович, който с прецизен удар не остави никакви шансове на Юго Лорис за 1:0.

В 22-та минута момчетата на Дидие Дешан опитаха бързо да върнат паритета. Адриен Рабио напредна по лявото крило, влезе в наказателното поле и центрира, но Ян Зомер успя да чукне топката току над главата на Карим Бензема. 

Шест минути по-късно Адриен Рабио успя да произведе мощен снаряд по посока вратата на Зомер, но стражът успя да се справи по отличен начин. До края на частта обаче головите положения за Франция не бяха никак много, а в края на частта Дидие Дешан направи тактическа промяна. За началото на второто полувреме вкара и Кингсли Коман на терена. 

Драмата се развихри само в рамките на 4 съдбоносни минути. В 55-та минута Швейцария пропусна златния си шанс, за да разбие френския дух. ВАР върна играта назад, след като Бенжамен Павар извърши фаул в наказателното си поле срещу швейцарски играч, а съдията отсъди наказателен удар. Нервите на Рикардо Родригес обаче не издържаха, а Юго Лорис се превърна в герой, хващайки удара на левия бек от дузпата. 

Този пропуск беше наказан по безапелационен начин. Първо, в 57-та минута, след грешка при изнасянето на топката, Антоан Гризман и Килиан Мбапе успяха да разиграят по отличен начин, а Карим Бензема не сбърка сам срещу Ян Зомер за 1:1. 

 

Нови две минути по-късно нещата за "кръстонсците" станаха наглед необратими. След нова грешка при изнасянето на топката Мбапе отново блесна с пас с пета, а Гризман даде асистенция за Бензема, който от два метра разстояние нямаше как да пропусне за 2:1. 

 

В 75-та минута "петлите" наглед успяха да решат абсолютно всичко в двубоя. След продължителна атака на Франция, Пол Погба си освободи пространство за изстрел от 25 метра, който попадна неспасяемо в скобата на Ян Зомер за 3:1. 

 

Момчетата на Владимир Петкович обаче нямаха никакво намерение да се отказват. В 81-та минута, след отлична атака и подаване към Кевин Мбабу на десния фланг, бекът успя да центрира остро за Харис Сеферович, който отново не остави шанс на Юго Лорис за 3:2. 

 

Швейцария обаче не възнамеряваше да бъде спряна и в първата минута на добавеното време успя да вкара мача в продължения. След подаване на Гранит Джака към Марио Гавранович, стрелецът успя да излъже майсторски Рафаел Варан и после препарира Лорис за 3:3. Така мачът влезе в продължения. 

 

В първото такова Адмир Мехмеди и Бенжамен Павар имаха шансове за своите тимове, но не успяха да се отбележат. Двуострите действия продължаваха, като напрежението в тези минути беше огромно. 

В 109-та минута, след хубав индивидуален рейт на Канте, топката стигна до Коман, който намери Килиан Мбапе на границата на наказателното поле, чийто удар обаче мина встрани. Минута по-късно младата звезда отново не намери целта. Оливие Жиру имаше още два шанса до края на продълженията, но и в двата случай не успя да вкара. Така се стигна и до едни много логични дузпи. 

При дузпите бяхме свидетели на 9 поредни отбелязани дузпи, преди Килиан Мбапе да види как ударът му беше париран от Зомер, с което секторът с фенове на Швейцария беше хвърлен в екстаз, а Франция потъна в истинска скръб. 

Франция - Швейцария 3:3

0:1 - Харис Сеферович (15)

1:1 - Карим Бензема (57)

2:1 - Карим Бензема (59)

3:1 - Пол Погба (75)

3:2 - Харис Сеферович (81)

3:3 - Марио Гавранович (90+1)

Ето и съставите на двата тима:

Франция: Лорис, Кимпембе, Лангле, Павар, Варан, Погба, Канте, Рабио, Гризман, Бензема, Мбапе;

Швейцария: Зомер, Видмер, Аканджи, Елведи, Родригес, Цубер, Фройлер, Джака, Шакири, Емболо, Сеферович;