Водачът в световната ранглиста на ФИФА Белгия започна по отличен начин похода си към европейската титла на Евро 2020. Възпитаниците на Роберто Мартинес победиха с 3:0 Русия в мач от група “B”, игран в Санкт Петербург. Автори на головете бяха Ромелу Лукаку и Тома Мюние.

След като се оттеглиха на почивката с комфортен аванс от 2:0, през втората част „червените дяволи“ намалиха оборотите, но въпреки това не допуснаха положения през своята врата и на свой ред реализираха трето попадение в края отново чрез Лукаку.

Двубоят бе белязан от 3 принудителни смени през първото полувреме, които до голяма степен вероятно бяха продиктувани от страх заради инцидента, който се случи с Кристиан Ериксен по-рано през деня в скандинавския сблъсък Дания – Финландия, където полузащитникът на „червения динамит“ колабира.


В 10-ата минута Джикия допусна фрапантна грешка в защита, не успя да овладее топката, Семенов също не съумя да играе с нея и Лукаку се възползва по най-добрия начин, пронизвайки от близка дистанция Шунин.

4 минути след това Головин центрира от ъглов удар към Марио Фернандес, който се извиси над всички, но изстрелът му с глава бе право в Тибо Куртоа.

В 16-ата минута Дзюба овладя на гърди в наказателното поле и подаде на Оздоев, но ударът му по земя мина встрани от целта. Едва 120 секунди по-късно Лукаку нахлу на скорост в пеналта, но бе отблъснат до аутлинията, ала продължи пътя на кълбото към Дендонкер, чийто шут профуча над вратата.

В 30-ата минута Тоби Алдервейрелд пробва късмета си от далечна дистанция с десния крак, но над напречната греда.

Торган Азар центрира от левия фланг в 35-ата минута, Антон Шунин изби топката, но право в краката на Мюние, който от непосредствена близост покачи на 2:0.

В самото продължение на първата част Яник Ферейра-Караско навърза няколко човека в наказателното поле по лявата част на нападението и стреля силно, но и високо над целта.

В първите 15 минути на второто полувреме Сборная опита натиск, с който да реализира и да се върне в играта, но устремът на руснаците бе потушен без да се стига до голови положения.

В 88-ата минута Тома Мюние изведе от дълбочина Ромелу Лукаку, който се изстреля фронтално срещу вратата и в близкия ъгъл простреля Шунин за 3:0.

2 минути след това Мухин изпълни пряк свободен удар в близкия ъгъл от фаул с левия крак, но над очертанията.

Белгия Русия

източник: sofascore


Белгия (3-4-3): Куртоа, Алдервейрелд, Боята, Вертонген (к), Кастан (Мюние 27'), Дендонкер, Тилеманс, Т. Азар, Мертенс, Лукаку, Караско

Резерви: Миньоле, Селс, Вермален, Е. Азар, Мюние, Денайер, Бентеке, Шадли, Бачуай, Тросар, Доку, Прает

Селекционер: Роберто Мартинес

 

Русия (4-2-3-1): Шунин, Фернандес, Семенов, Джикия, Жирков (Караваев 44'), Оздоев, Баринов, Зобнин, Головин, Кузяев (Черишев 31'), Дзюба

Резерви: Дюпин, Сафонов, Дивеев, Караваев, Черишев, Соболев, Заболотни, Миранчук, Жемалетдинов, Йонов, Евгениев, Мукин

Селекционер: Станислав Черчесов

 

Стадион: "Газпром Арена", Санкт Петербург

Главен съдия: Антонио Матеу Лаос