Националният отбор на Англия се класира на първия си финал на Европейско първенство! "Трите лъва" надвиха Дания след продължения с резултат 2:1 във втория 1/2-финал от UEFA EURO 2020 и ще спори за трофея с тима на Италия! Микел Дамсгорд откри с прекрасен гол от пряк свободен удар в 30-ата, но автогол на Симон Кяер в 39-ата минута върна паритета. Хари Кейн обаче прати островитяните на финал с гол в 104-ата минута, след като секунди преди това изпусна дузпа. 

Gulliver/GettyImages
99 снимки

Зрителите на "Уембли" станаха свидетели на истинско зрелище от първата до последната минута. Борбените датчани първи удариха в двубоя, което обаче не сломи домакините. Те отговориха много бързо и още до почивката успяха да изравнят. До края на редовното време обаче "трите лъва" не успяха да материализират превъзходството си и така се стигна до продълженията. Минута преди почивката в тях капитанът на Англия Хари Кейн се превърна в национален герой. Той не успя да реализира спорна дузпа, но при добавката бе точен и по този начин прати тима си на първи финал от европейки финали. 

По този начин голямото чакане за Англия свърши и най-сетне развали проклятието на полуфиналите, които не можеше да преодолее в продължение на 55 години. За Дания остава утехата от отличното представяне. Момчетата на Каспер Хюлманд впечатлиха и показа уникален борбен дух дори и без голямата си звезда Кристиан Ериксен. "Червения динамит" обаче не успя да повтори подвига си от 1992 година, когато стана Европейски шампион, но със сигурност тяхното участие тази година ще бъде помнено дълго.

Във финала Англия ще срещне тима на Италия, който във вторник отстрани Испания след драма с дузпи. Битката за трофея е в неделя, 11.07, от 22:00 часа българско време.


Преди старта на срещата капитанът на Англия Хари Кейн, който е много близък с Кристиан Ериксен от времето, когато двамата играеха в Тотнъм,  подари на капитана на Дания Симон Кяер фланелка на Англия с името на Ериксен и №10.

Всички играчи на „трите лъва“ се бяха подписали на екипа и по този начин подкрепиха халфа на Дания, който получи сърдечен арест по време на първия мач на отбора на UEFA EURO 2020.

Още в третата минута Мейсън Маунт и останалите играчи на Англия имаха претенции към съдията Дани Маккели, когато според тях вратарят на Дания Каспер Шмайхел е уловил с умисъл пас от страна на датски бранител. Нидерландският рефер обаче даде знак играта да продължи.

Англичаните владееха повече топката в първите минути и закономерно те отправиха и първият удар към една от двете врати в 13-ата минута. Рахийм Стърлинг получи отляво в наказателното поле, освободи си пространство за изстрел и шутира, но право в ръцете на Шмайхел. Две минути след това и капитанът на „трите лъва“ Хари Кейн стреля, но доста неточно.

Датчаните създадоха първата си голова възможност в 16-ата минута, когато в рамките на секунди първо Калвин Филипс сбърка, което даде шанс на Пиер-Емил Хойберг да напредне и да шутира, но в ръцете на Джордан Пикфорд. Секунди след това самият Пикфорд сбърка при изнасянето на топката, което даде възможност на Мартин Брайтуайт да стреля пред наказателното поле, но се получи рикошет и топката излезе в ъглов удар.  

Gulliver/GettyImages
100 снимки

В 25-ата минута играчите на "червения динамит" разиграха отлично в половината на Англия, като Микел Дамсгорд получи топката, влезе в наказателното поле и стреля технично към далечния ъгъл, но покрай вратата на Пикфорд.

Пет минути по-късно обаче Дания поведе след истински шедьовър от страна на Дамсгорд. Звездата на Сампдория изпълни по невероятен начин пряк свободен удар от над 20 метра, като топката влезе под гредата на невярващия Пикфорд за 0:1. Това беше и първото допуснато попадение от страна на „трите лъва“ на първенството. 

В следващите минути обаче англичаните се втурнаха в атаки. Рахийм Стърлинг стреля от пряк свободен удар в 36-ата минута, но прати топката само в изградената стена пред Шмайхел и не успя да повтори изпълнението на Дамсгорд. 

В 38-ата минута англичаните направиха непростим пропуск. Кейн проби отдясно и намери Стърлинг на границата на вратарското поле. Звездата на Манчестър Сити обаче стреля право в Шмайхел, който предотврати чист гол.

Само минута след това обаче "трите лъва" съумха да изравнят след автогол на капитана на Дания Симон Кяер. Англичаните организираха прекрасна атака, като Букайо Сака беше изведен отдясно на защитата на датчаните в наказателното поле и пусна успореден на голлинията пак към Стърлинг, като пред него Кяер опита да изчисти, но вкара топката в собствената си врата – 1:1.  

Надлъгването между двата отбора продължи и в началото на втората част. 

Англия беше близо до пълния обрат в 55-ата минута, когато само вратарят Шмайхел остави равенството. Мейсън Маунт центрира от свободен удар отдясно на наказателното поле на Дания, а на далечната греда Магуайър се извиси и нанесе удар с глава, но Шмайхел се разтегна максимално и спаси майсторски с една ръка.     

Три минути след това Долберг получи пред наказателното поле и стреля, но право в ръцете на Пикфорд.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

След точно час игра центриране на Люк Шоу отляво рикошира в бранител, след което топката премина успоредно на голлинията и излезе в корнер.

В 64-ата минута англичаните разиграха добре пред наказателното поле на Дания, Филипс изведе Маунт в чиста позиция, но Вестергор в последния момент блокира удара му.

Малко след това селекционерът на Дания Каспер Хюлманд направи три промени. Вас, Поулсен и Ньоргор влязоха в игра на местата на Ларсен, Дамсгор и Долберг. Минути след това и Гарет Саутгейт направи рокада - Джак Грийлиш замени Сака.

В 74-ата минута домакините поискаха дузпа след единоборство между Кейн и резервата Ньоргор в наказателното поле на "червения динамит". Главният рефер веднага отсъди нарушение в полза на Дания. Системата ВАР прегледа ситуацията и бе преценено, че наистина първо Кейн е извършил фал.

Gulliver/GettyImages
74 снимки

Десет минути преди края на редовното време опасен изстрел на Филипс пред наказателното поле прелетя покрай дясната греда на Шмайхел.

В третата минута от добавеното време Калвин Филипс получи от Кейн пред наказателното поле и шутира, но високо над вратата. Две минути след това Магуайър стреля с глава след центриране от свободен удар, но в ръцете на стража на Дания. Така се стигна и до продълженията.

В 94-ата минута Англия бе близо до гол. Кейн бе изведен отдясно в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл, но стражът на Лестър отрази удара. Саутейт направи две промени след това. Джордан Хендерсън и Фил Фодън се появиха на местата на Деклан Райс и Мейсън Маунт.

Англия натисна в следващите минути и все по-често поглеждаше към вратата на Дания. В 98-ата минута първо Шмайхел отрази удар на Грийлиш, а след това Стърлинг шутира над вратата. 

"Трите лъва" обаче дочакаха своя момент и стигнаха до пълния обрат. В 103-ата минута Рахийм Стърлинг проби добре отдясно и преодоля Йоаким Мееле. След това Мееле препъна съвсем леко крилото на Манчестър Сити, но съдията отсъди наказателен удар. Ситуацията бе разгледана и със ситемата ВАР, която пътвърди дузпата. С изпълнението се зае капитанът Хари Кейн. Нападателят на Тотнъм стреля, но Шмайхел отрази удара в долния му ляв ъгъл. Все пак топката стигна обратно до Кейн, който този път бе безпощаден отблизо за 2:1.

През вторите 15 минути от продълженията умората и в двата тима си каза думата. Датчаните така и не можаха да застрашат сериозно вратата на Пикфорд, а англичаните отлично пазеха резултата и изчакаха спокойно завършека на двубоя. По този начин Англия е на първи финал на Европейско първенство в историята си. В битката за трофея възпитаниците на Гарет Саутгейт ще спори с тима на Италия.  


FT |  АНГЛИЯ – ДАНИЯ   2:1

0:1 Микел Дамсгорд 30'

1:1 Симон Кяер (автогол) 39' 

2:1 Хари Кейн 104'

Жълти картони: Хари Магуайър (Англия) 49'; Даниел Вас (Дания) 72' 

Стартови състави на двата отбора:

АНГЛИЯ (4-2-3-1): 1. Джордан Пикфорд – 2. Кайл Уокър, 5. Джон Стоунс, 6. Хари Магуайър, 3. Люк Шоу - 14. Калвин Филипс, 4. Деклан Райс - 25. Букайо Сака, 19. Мейсън Маунт, 10. Рахийм Стърлинг - 9. Хари Кейн (к)  

Селекционер: Гарет Саутгейт

ДАНИЯ (3-4-3): 1. Каспер Шмайхел  – 3. Яник Вестергаард, 4. Симон Кяер (к), 6. Андреас Кристенсен – 5. Йоаким Мееле, 8. Томас Дилейни, 23. Пиер-Емил Хойберг, 17. Йенс Стригер Ларсен – 14. Микел Дамсгард, 12. Каспер Долберг, 9. Мартин Брайтуайт  

Селекционер: Каспер Хюлманд


Главен съдия: Дани Дезмънд Маккелие, Нидерландия

Стадион: „Уембли“, Лондон, Англия