В неделя Англия загуби финала на UEFA EURO 2020 след изпълнение на дузпи и Италия триумфира в надпреварата. И както почти винаги се случва, трябваше да се намерят изкупителни жертви, а англичаните светкавично избраха това да са цветнокожите Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака. Факт е, че и тримата изпуснаха своите дузпи, но вместо да окажат подкрепа, привържениците решиха да се отдадат на по-примитивни емоции. 

Gulliver/GettyImages
96 снимки

По-малко от час след поражението фенове поругаха стенопис на Рашфорд в Уитингтън, Южен Манчестър. Стенопис, който иначе бе изобразен в знак на благодарност към младия футболист, който организира редица благотворителни кампании в родината си. 

Само няколко минути пък бяха необходими, за да бъдат заляти профилите на други таланти - Санчо и Сака, с грозни обиди и смъртни заплахи, само заради цвета на кожата им. 

И всичко това от гражданите-моралисти на същата тази държава, чиито издания преди почти две години нарекоха всички българи "животни" заради няколко подмятания на Националния стадион. "Отвратително!", "Неудачници!", "Срам за София”, "Изхвърлете ги!”, "Жалки и окаяни!" бяха само част от заглавията в медиите на Острова през октомври 2019 година. Въпреки че именно във футболния храм на Англия - "Уембли", родните национали бяха определени като "цигани". 

74 снимки

След мача в София председателят на футболната асоциация - Грег Кларк, заяви, че случилото се видимо е разстроило състезателите на "трите лъва" и поиска от УЕФА да се извърши цялостно разследване на инцидента, определен от "Мирър" като "раково образувание на расизма". България си понесе санкциите и плати за дивашките възгласи, но написаното остана. 

В неделя за пореден път се видя ясно, че "раковото образувание" е разнесено и в Англия. Расизмът на Острова е по-жив от всякога и за съжаление никакви престорени кампании, високопарни изявления и задължително коленичене преди мач не биха могли да го спрат. Винаги е добре да погледнеш себе си, преди да хвърлиш кал по другите. Изглежда англичаните не са научили този урок. 

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Ден след финала Рашфорд заяви: "Няма да се извинявам за цвета на кожата си". Не е и нужно. Други трябва да се извинят. За лицемерието и двойния аршин.