Защитникът на Нидерландия Дейли Блинд бил потресен от случилото се с Кристиан Ериксен и имал колебания дали да излезе на терена в мача срещу Украйна снощи от Евро 2020.

Датският национал Ериксен колабира на терена в събота в двубоя срещу Финландия и бе откаран в болница, където медиците стабилизираха състоянието му. Инцидентът е повлиял в психологически план върху Дейли Блинд, който имаше подобни проблеми със сърцето миналата година.

Блинд все пак излезе на терена при победата срещу Украйна с 3:2, а в средата на второто полувреме бе сменен и не сдържа сълзите си.

Gulliver/Getty Images
76 снимки

„Случилото се в събота оказа огромно влияние върху мен и то не само, защото познавам Кристиан и той ми е приятел. Ситуацията беше ужасна. Аз също имах подобни проблеми и трябваше да преодоля тази психологическа бариера и да играя срещу Украйна“, коментира 31-годишният Блинд.

През 2019 Блинд почувства замайване по време на мача на Аякс срещу Валенсия от Шампионска лига, а по-късно лекарите откриха възпаление на сърдечен мускул и играчът претърпя операция, при която му бе поставен кардиостимулатор, който да поддържа в норма сърдечния ритъм. През миналия август устройството не сработи и Блинд отново почувства неразположение по време на контрола.

„Трябваше да превъзмогна себе си, за да изляза на терена и съм горд, че го направих. Ето защо емоциите ми бяха толкова силни в края на мача. Определено обмислях да не играя в този мач. Кадрите по телевизията на инцидента с Ериксен ми повлияха много. Не можах да спя заради този случай. Наистина трябваше да преодолея голямо психологическо препятствие, за да играя в мача срещу Украйна“, каза още Дейли Блинд.

Gulliver/Getty Images
27 снимки

„Новините, че Ериксен е в съзнание и говори в болницата бяха голямо облекчение. Ако нещата не се бяха развили положително, това щеше да бъде ме срине още повече. Когато Кристиан окуражи своите съотборници да доиграят мача с Финландия, тогава и аз реших да изляза на терена в нашия мач“, каза още Блинд.

Селекционерът на Нидерландия Франк де Бур отмени планиран разбор в деня преди мача заради стреса сред играчите.

„Сигурен съм, че Блинд е имал тежки мигове да реши дали да играе, но той го направи. Беше нормално тези чувства, които го връхлетяха в края“, коментира де Бур.