Франция и Швейцария ще премерят сили в 1/8-финален сблъсък от UEFA EURO 2020. Мачът е от 22:00 чака на „Арена Национал“ в Букурещ и можете да го гледате по NOVADIEMA SPORT 2 и в Gong.bg.

Франция Швейцария

източник: Sofascore.com

В часовете преди двубоя стана ясно, че селекционерът на Франция Дидие Дешан готви тактическа изненада за днешния двубой. Според водещите медии в страната специалистът възнамерява да заложи на набиращата голяма популярност в последно време схема с трима в защита.

По този начин Дешан иска от една страна, да се подсигури допълнително във фазата на директните елиминации, а от друга да маневрира по-гъвкаво при натрупалите се напоследък кадрови проблеми. Титулярът в отбрана Люка Ернандес от Байерн е под въпрос заради травма, а резервата му Люка Дин от Евертън е твърдо аут. Това означава, че при традиционния вариант с четирима в отбрана, някой друг от играчите в тима ще трябва да бъде преквалифициран да играе на левия бек.

"Ако треньорът се нуждае от мен там, готов съм", каза централният защитник на ПСЖ Преснел Кимпембе. Като юноша Кимпембе има много мачове като ляв защитник, но при мъжете той никога не е играл на тази позиция.

Вариант пред Дешан е и преместването назад на Корентен Толисо или Адриен Рабио. Двамата играят вляво на халфовата линия, но сега биха могли да бъдат натоварени с по-дефанзивни функции.

Другото притеснение на Дешан, е че половината му титуляри висят с картони и при евентуално ново предупреждение горят за четвъртфиналите, в случай че Франция стигне до тях. Срещу Португалия в жълто бяха декорирани вратарят Юго Лорис, Лукас Ернандес, Антоан Гризман и Пренел Кимпембе. Преди това Бенжамен Павар също бе предупреден в двубоя срещу Унгария.

В същото време колегата му Владимир Петкович може да разчита на всичките си футболисти. Нико Елведи вече е възстановен и се очаква да заеме мястото си в центъра на защитата редом до Мануел Аканджи и Родригес.

Капитанът Гранит Джака е оптимист за изхода на сблъсъка с Франция.

"На хартия Франция е фаворит и ние знаем това. Те са световните шампиони. Но ние не трябва да се предаваме. Според мен оптимистично погледнато шансовете са 55:45 за Франция. Канте вероятно има осем бели дроба. Той и Погба са най-важните играчи за съперника. Но ние не можем да се крием от тях", обяви Джака.