Лекарят на Интер Милано професор Пиеро Волпи даде специално интервю за „Мач Телеграф“ относно инцидента с Кристиан Ериксен. Той е един от водещите италиански ортопеди и е специалист по хирургия на коляното, рамото и глезена. В момента той е и ръководител на клиниката по ортопедия и спортна травматология към престижния болничен комплекс „Уманитас“ в Милано. Благодарим му, че намери време да отговори на нашите въпроси между два прегледа на спешни пациенти.


Имал ли е проблеми от кардиологично естество Ериксен в Интер досега?

- Никога. Вече това го заявих многократно – никога, ама никога с Кристиан не се е случвало макар и нещо дребно, незначително, което да подскаже отдалеч дори елементарен сърдечен проблем. Така е било докато той е играел в Тотнъм, така е и откакто е в Интер, където никакъв физически параметър, нито една кардиологична данна, никакъв анализ от какъвто и да било тип, не са поставяли под съмнение здравословното състояние на играча.

Кога за последно са били правени обстойни прегледи на датчанина?

- В Италия това беше рутинният преглед преди последния мач от шампионата, в който той бе титуляр. И всичко беше наред. Мисля, че колегите в Дания са го прегледали обстойно по време на тренировъчния лагер и дори преди срещата с Финландия. Ако са имали и най-малкото съмнение, абсурд е да го пуснат да играе.

Gulliver/Getty Images
27 снимки

От кога в Италия съществува закон, който забранява на хора с определени сърдечни проблеми да спортуват?

 - По принцип в Италия няма закон, който забранява това, но е наложено с нормативен акт задължението всеки гражданин, практикуващ професионален спорт, да има здравословно свидетелство за това. Тоест, че е годен за спортна дейност. Ако той има дори и най-малки сърдечни проблеми, сертификатът не се издава и съответно лицето не може да практикува избрания спорт. Но въпросното здравно свидетелство важи и за любителите – спортисти, дори ако те са в детска възраст, изискванията са много строги.

Имал ли е проблеми с коронавирус и дали е бил ваксиниран?

 - Не, Ериксен не е боледувал от COVID-19, не се е ваксинирал и откакто е в Интер винаги е издържал безпроблемно изпитите на медицинските прегледи.

 Разполага ли всеки стадион с дефибрилатор?

- Да, в Италия всеки стадион разполага с дефибрилатор, откакто преди осем години на стадиона в Пескара почина от сърдечен удар футболиста от Ливорно Пиермарио Морозини, а неотдавна от инфаркт почина в съня си и иначе здравият капитан на Фиорентина Давиде Астори..

БТА
22 снимки
.

 Доколко изключително натоварената като игрово време програма на футболистите е предпоставка за проблеми като този с Ериксен?

- Натоварването е за всички, а лекарите са за това да следят да не се прекрачи границата чрез редовни прегледи и стриктно следене на здравословното състояние на всеки един футболист.

 Има ли в семейството на Ериксен наследствено обременяване със сърдечни проблеми?

- В здравословния му картон няма отразени проблеми за някакво наследствено обременяване.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.