Чуждестранните футболни фенове ще могат да пътуват до Унгария и да гледат мачове от UEFA EURO 2020 през юни, ако имат билет за някой от мачовете и негативен тест за коронавирус, обяви правителството на страната в събота.

Това обаче не означава, че страната все още приема туристи, тъй като туристическите пътувания са забранени заради пандемията, посочват от парламента в Будапеща.

Унгарската столица ще приеме три мача от груповата фаза, в това число и мегасблъсъка между световния шампион Франция и европейския шампион Португалия на 23 юни, както и един от осминафиналите. На "Арена Пушкаш" ще се играят и мачовете Унгария - Португалия на 15 юни и Унгария - Франция на 19 юни.

Унгария е единствената страна, в която мачовете ще се игрят при стопроцентов капацитет на трибуните.

Футболните привърженици ще могат да се възползват от посещения на ресторанти и други обекти, които по принцип са отворени единствено за унгарски граждани, имащи сертификат, че са ваксинирани или прекарали коронавируса. За унгарските фенове посещението на мач също ще изисква този сертификат, но не и негативен PCR тест.

До момента повече от 50 процента от населението на Унгария е получило поне една доза от някоя от ваксините срещу COVID-19.