Селекционерът на Хърватия Златко Далич призна, че трудно ще намери достоен заместник на Иван Перишич, който даде положителен тест за коронавирус и ще пропусне осминафинала от UEFA EURO 2020 срещу Испания.

Перишич вкара два гола в груповата фаза, но няма да може да помогне на своя тим срещу испанците, тъй като е в самоизолация след пробата за коронавирус.

Gulliver/GettyImages
59 снимки

"Трудно ще заменим Перишич, той беше ключов играч за нас в груповата фаза, но тези неща се случват и трябва да потърсим алтернатива. За щастие имаме достатъчно опции за позицията на Перишич и който и да играе, трябва да помогне на отбора. Дали ще заложа на Оршич, Брекало, Ребич или Крамарич за поста на Перишич, важното е да владеем топката и да не даваме инициативата на испанците, защото ако се върнем в глуха защита, няма да стигнем доникъде", коментира Далич на пресконференцията преди осминафиналния сблъсък.

"Испанците обичат да налагат висока преса, когато съперникът им владее топката. Този стил е характерен за Барселона и Реал Мадрид и е нормално да се прилага и в националния отбор. Ще бъде трудно, но аз вярвам, че може да ги победим", каза още Далич.

Победителят от осминафинала между Хърватия и Испания на стадион "Паркен" в Копенхаген ще срещне на четвърфиналите победителя от срещата между Франция и Швейцария.

Централният защитник на хърватите Деян Ловрен ще пропусне мача с Испания заради наказание и Далич разкри, че в стартовия състав на мястото на Ловрен се завръща Дуйе Чалета-Цар, който игра при загубата от Англия с 0:1 в първия кръг на групите.

"В тази фаза на турнира срещу отбор като Испания не е време за експерименти в състава, затова ще заложим на изпитана схема в защита", каза Далич.

Дефанзивният халф Марсело Брозович е наясно, че битката в средата на терена срещу Серхио Бускетс може да реши мача.

"Това може да бъде ключов фактор. Испанците имат класни играчи в халфовата линия, но и ние имаме също. Трябва да бъдем компактни и да не им даваме пространства", коментира Брозович.