Националният отбор на Русия по футбол заслужава критики за представянето си в първия мач от Евро 2020, призна старши треньорът Станислав Черчесов, но допълни, че съставът се готви на пълни обороти за следващия двубоя в група "В" срещу Финландия в сряда.

"Сборная" стартира с тежко поражение с 0:3 от Белгия в Санкт Петербург, като си навлече жестоко критики за играта си от фенове и специалисти заради сериозната разлика между двата отбора.

Руската отбрана се провали под натиска на белгийските офанзивни футболисти, което предизвика редица въпросителни за възможността на тима да се пребори за място в елиминациите за първи път от 2008 година преди оставащите двубои с Финландия и Дания.

"Критиките са напълно заслужени. Но мисля, че се възстановихме от първия мач и сме си взели нужните поуки. Сега се подготвяме със съвсем различен подход. Лошото е, че все още не знам дали ще мога да разчитам на няколко играчи. Довечера ще получа отговор и от тях, и от лекарите", коментира Черчесов.

"Финландия не е лесен съперник и вече го показа срещу Дания. Резултатът малко ме изненада, но не и играта. Готвим се за много тежък мач. Тренирахме няколко тактически варианта, но не искам да издавам повече детайли", каза още Черчесов.

Финландия, който дебютира на Еврофинали, записа успех с 1:0 над Дания в първата си среща.

Скандинавците не допуснаха гол в шест от квалификационните си срещи и именно играта в защита се счита за една от силните им страни.

"Те са изключително дисциплиниран отбор. Играят много организирано и компактно и стигнаха до необходимия им резултат в първия мач. Търпеливи са и чакат своя момент. Статичните положения са една от силните им страни", коментира бранителят Георги Джикия.

Черчесов добави, че 38-годишният бек Юри Жирков по всяка вероятност отпада до края на турнира заради мускулната контузия на бедрото, която получи през първото полувреме срещу Белгия.

Жирков вече напусна лагера на националния отбор и се прибра в Москва за лечение.