Селекционерът на Русия Станислав Черчесов даде ексклузивно интервю за белгийския вестник „Льо Соар“ в навечерието на двубоя между двата отбора. Той класира отбора си точно зад Белгия, но смята „червените дяволи“ за фаворит в групата и един от претендентите за европейската титла.

„Нямаме комплекс от Белгия. Загубихме два пъти (1:3 в Брюксел, 1:4 в Санкт Петербург), но знаем разликата между нивото на двата отбора. От две години и половина Белгия е първа в ранглистата на ФИФА. По време на двата загуби им противопоставихме две различни системи на игра – без никакъв успех. Даваме си сметка колко е силен отборът на Роберто Мартинес и качествата му в атака, но нямаме комплекс. Знаем, че за да победим, имаме нужда от пълна мобилизация и голяма доза шанс“, призна Черчесов.

„Лукаку направи страхотен сезон, може би най-добрия в кариерата си. Интер му дължи титлата си. Лукаку е проблем за всички отбори, срещу които играе. Всеки опитва да го спре, но не знае как. Така е и при нас“, сигурен е треньорът.


Всички мачове от UEFA EURO 2020 можете да гледате на живо в Gong.bg!


„През 2018 играхме Мондиала у дома и имаше големи очаквания. И Русия оправда очакванията. Днес никой не ни слага в сметките, въпреки че показахме страхотни неща срещу Шотландия (4:0), който беше най-добрият ни мач в последните 3 години. Ние сме без претенции, но това не значи, че сме без амбиции. Европейското е ужасно труден турнир и е сложно да си направиш план. Има фаворити – Франция, Испания, Белгия, Англия, както и отбори, които трябва да мобилизират всичките си сили и цялата енергия, за да стигнат възможно най-далеч. Такъв е Русия“, казва Черчесов.

„След световното в Русия сменихме половината отбор, най-опитните просто се отказаха. Но не е достатъчно да подмладиш тима – съществено е да запазиш играчи, като Головин, Жирков, Черишев и Дзюба, които да са пример за останалите“, убеден е той.

Селекционерът се върна и към най-критичния си момент, когато всички му искаха оставката след 0:5 от Сърбия на 18 ноември. „Откъде накъде журналистите ми искаха оставката? Те преброиха ли броя на отсъстващите в тима? 15 човека! Освен това от това 0:5 научих повече неща, отколкото от която и да е победа срещу по-скромен съперник. Може би ще ви учудя, но пресата в Русия има право, че съм консервативен. Но да не забравяме, че имахме пауза от 9 месеца заради коронавируса и е трудно да се правят промени и иновации в отбора“, каза още за „Льо Соар“ Черчесов.