Отборът на Чехия по футбол се отказва от намерението да бъде на лагер край Единбург за мачовете си в груповата фаза на Европейското първенство, тъй като само така може да се избегне налагането на карантина на всички играчи, ако някой от тях се окаже заразен с COVID-19 при завръщането.

Футболната асоциация на Чешката република обяви решението днес, като то е взето от всички и е допълнено със съобщение, че по време на цялото първенство те ще си стоят в базата край Прага.

Чехия е в група D на първенството заедно с Шотландия, Хърватия и Англия. Първите им два мача са в Глазгоу на 14-и и 18-и юни с Шотландия и Хърватия преди да завършат групата на 22-и юни с Англия на Уембли.

"Чешкият национален отбор ще прекара цялото Евро 2020 в Прага вместо в базовия лагер край Единбург, както беше планирано първоначално", се казва в съобщението. "Всичко това се дължи на ограниченията и правилата за COVID-19 в Шотландия. Ние ще летим до всеки от нашите мачове от груповата фаза поотделно.

"Един положително тестван член на отбора- без значение играч, треньор или човек от щаба, би означавал карантина за целия отбор, каквито са в момента правилата на Шотландия. Това не се съчетава с протокола за връщане към играта на УЕФА по никакъв начин и ние сме ощетени. Но ще направим всичко, за да се представим на ниво и въпреки това".

Преди началото на първенството Чехия ще играе две контролни срещи- с Италия и Албания, които са последните им проверки преди началото на първенството.