Противоречията около разцветките на мюнхенския стадион с цветовете на дъгата и последвалата забрана от УЕФА е една от темите в днешния ден на UEFA EURO 2020. Тома Мюние от Белгия също взе отношение по темата.

„Намираме се в 21-и век и е крайно време да приемем всеки какъвто е. Има хора, които крещят слогана „не на расизма”, но трябва да направим много повече от това”, каза белгийският бранител.

Защитникът обясни, че хомосексуалността е сложна тема във и извън футбола. „Жалко е, но този изход във футбола не се вижда. Не бих препоръчал на мой приятел да си признае. Никога обаче досега не съм срещал обратен във футбола. Понякога сме виждали признания, но те се случват, след като спрат с активните си кариери. Манталитетът във футбола все още не е такъв, какъвто трябва да бъде според мен”, обясни Мюние.

Припомняме, че общината в Мюнхен възнамерява да освети „Алианц Арена” с цветовете на дъгата – символ, свързан с ЛГБТ-общността, по време на днешния сблъсък между Германия и Унгария, както и да издигне много от флаговете им в съоръжението.

Унгария съвсем наскоро пък прие закон, забраняващ разпространението на подобни идеи за лица под 18 години.