Испанският град Билбао ще получи 1,3 милиона евро и два европейски финала в клубните турнири като компенсация за отнетото домакинство на мачове от Евро 2020, обяви кметът на града. Главният град на баските се подготвяше да приеме четири мача поне, вложи много средства, но накрая се наложи да отстъпи на Севиля, тъй като не може да приема фенове на мачовете на "Сан Мамес".

Хуан Мари Абурто заяви на профила си в Twitter, че Билбао ще приеме финал в турнира Лига Европа в някой от следващите сезони, както и финал в женската Шампионската лига, също в обозримо бъдеще, което би трябвало да върне още пари в градската хазна.

Eвропейската футболна асоциация (УEФA) потвърди, че компенсация ще бъде платена към града, но без да уточнява колко. Също така не уточни и в кои години ще им бъдат дадени европейски финали, въпреки че самият градоначалник коментира за мачове през 2024 или 2025-a година.

1,3 милиона евро са за покриване на разходите, които Билбао е похарчил за подготовката си за Евро 2020. Но подобно на Дъблин, беше премахнат от програмата около шест седмици преди началото на турнира днес, тъй като не можеше да се ангажира да позволи на феновете да присъстват, за разлика от другите градове домакини. Билбао беше заменен от Севиля в Испания, докато срещите от столицата на Ирландия отидоха в Лондон и Санкт Петербург.