Серията на Италия без загуба няма да продължи вечно, а селекционерът на Австрия Франко Фода планира да бъде този, който да я спре.

Италианците се превърнаха в един от фаворитите на Европейското първенство, след като спечелиха и трите си мача в груповата фаза, вкараха седем гола и не допуснаха нито един. Тези три победи на Евро 2020 продължиха серията без поражение на отбора под ръководството на Роберто Манчини до 30 мача, изравнявайки предишния рекорд, поставен през 30-те години на миналия век.

"Първоначално ни се стори непреодолимо и невъзможно предизвикателство, защото те не са губили от цяла вечност. Но рано или късно отборът на Манчини ще загуби", каза Фода.

Австрия, която за първи път достигна до осминафиналите на турнира, ще получи своя шанс в събота на "Уембли".

Освен серията без загуба, Италия ще се опита да постави още един рекорд. Отборът не е допуснал гол в 11 мача или общо 1055 минути. Ако Австрия не успее да отбележи, Италия ще надмине рекорда от 1143 минути, поставен между 1972 и 1974 година. За тим, който не успя да се класира за Мондиал 2018, последните резултати на Италия са доста забележителни.

Gulliver/Getty Images
65 снимки

"Това е нещо, което ни кара да се гордеем, особено като се има предвид какво мислеха за нас преди началото на турнира. Но трябва да останем концентирирани, спокойни и да мислим за себе си. Все още не сме направили нищо. Нашата цел е да стигнем докрай, а не просто да преминем през груповата фаза", каза нападателят на Италия Лоренцо Инсиние.

"Мисля, че мечтата на всеки е да вкара на такъв стадион. Ще се опитаме да отидем в Лондон и да се представим страхотно, както винаги досега. Нашата сила е, че никога не променяме природата си. Австрия работи много и създава натиск, ще проучим противниците си, но ще се подготвим за мача, като мислим какво точки трябва да направим", добави той.

Никой не олицетворява това повече от Джакомо Распадори, 21-годишен нападател на Сасуоло, който дори не беше играл мач за Италия, когато беше обявен в тима от 26 души за турнира.

Распадори влезе като резерва в последния мач в групата на Италия срещу Уелс, като записа едва второ участие за страната си.

"Всичко това е като приказка за отбора и за мен. За четири месеца толкова много неща се промениха. Тези, които сега са моите съотборници в Италия, преди бяха мои идоли в спорта", заяви Распадори.