Нидерландия и Чехия влизат в пореден здрав сблъсък от осминафиналите на UEFA EURO 2020. Срещата е с начален час 19:00, а ние от Gong.bg ще проследим всичко най-интересно от схватката на живо. Отделно, ще може и да наблюдавате двубоя в нашия лайвстрийм. 

В група “С” Нидерландия завърши с пълен актив от 9 точки и 8 отбелязани гола - най-много от всички до момента. “Оранжевите” победиха последователно Украйна (3:2), Австрия (2:0) и Северна Македония (3:0). Преобладаващото мнение е, че отборът играе приятно за окото и разполага с голям потенциал, но срещу по-силен съперник може да изпита много трудности в дефанзивен план. 

Нидерландия Чехия

източник: sofascore.com

При Чехия сякаш е обратното. Тимът на Ярослав Шилхави залага на прагматичен футбол, защитава се организирано и използва ефективно шансовете си пред противниковата врата. Чехите се класираха за осминафиналите като един от 4-те най-добри трети отбори. Те бяха в група “D” и стартираха с победа над Шотландия (2:0), после направиха 1:1 с Хърватия, а в последния си мач отстъпиха на Англия (0:1), но това не се оказа фатално. 

Откакто е самостоятелна държава, Чехия никога не е отпадала на осминафиналите на Европейско първенство. След финала през 1996 година отборът винаги се препъва една крачка по-рано от предходното първенство: полуфинал през 2004 година и четвъртфинал през 2012-а. Сега амбициите са негативната тенденция да бъде прекъсната, а това означава, че чехите трябва да преодолеят Нидерландия.

Нидерландците пък не са записвали 4 поредни победи на еврофинали от 2000 година, когато Франк де Бур беше част от състава. След този период “лалетата” могат да се похвалят само с четвъртфинал през 2008 година, което е твърде малко за претенциите на местните фенове. Де Бур е подложен на постоянни критики заради налагането на системата 3-4-2-1 вместо традиционното за “оранжевите” 4-3-3, но на този етап резултатите са в негов полза.