Днес Италия може и да не разполага със суперзвезди на терена, но при треньорите продължава да е сред най-добрите в света, а Антонио Конте е човекът, който в момента е на гребена на вълната в занаята. В навечерието на финала между Англия и Италия той прави пълна дисекция на двата отбора пред „Gazzetta dello Sport“.


За Италия

„Адзурите“ напълно заслужено стигнаха дотук. Италия бе по-събрана от всеки отбор, който срещна по пътя си досега. Винаги се стараеше да следва собствения си стил, но, от друга страна, умее да се адаптира към техническите, тактическите и физическите специфики на съперниците си. Италия е хамелеон, който действа според случая. Понякога доминира, друг път залага на устойчивост и характер. Футболистите знаят наизуст какво да правят във всяка една ситуация.

За полуфинала с Испания

Чета и слушам доста хора да обясняват, че Испания ни е надиграла. Уважавам много Луис Енрике. Неговият отбор наистина направи отличен турнир, но не споделям масовия ентусиазъм по повод на продукцията му срещу Италия. Всички говорят за владение на топката, контрол и превъзходство. В какво обаче се изразява превъзходството? В голови положения, естествено. Ако владението на топката не се води до опасни моменти в наказателното поле на съперника или до ситуации “един на един“ на фланговете, то е абсолютно стерилно и безсмислено. Може да държите топката колкото си искате, но във футбола се броят головете.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Какво промени Манчини?

Роберто трябва да се гордее с този отбор. В съвременния футбол един треньор трябва да обучи футболистите си на няколко ключови момента. При владение на топката има три типа построяване на играта – пред своята врата, в средата на терена и в половината на съперника. Когато топката е в съперника, също имаме три ситуации – агресивна преса, такава със среден интензитет и позиционна отбрана с насищане на пространства в своята половина. На европейското Италия показа, че умее всичко това. Затова не съм съгласен с твърденията, че срещу Испания сме имали късмет.

Преди избягвахме агресивната преса, считайки, че рисковете от нея надхвърлят ползите, но сега вече не е така. С Манчини  Италия никога не е неподготвена, поставяйки съперника пред трудни дилеми. Понякога атакуващото действие се обозначава с простия термин контраатака. Но контраатака има само когато отборът не владее топката и я отнеме от съперника. Затова не бъркайте контраатака с бърза директна атака – това е стил на игра.

В никакъв случай не искам да давам съвети, но според мен Роберто не трябва да пипа състава и схемата преди финала. Механизмите му работят, а време за отработване на алтернативни варианти няма. Тази Италия не се нуждае от фалшива деветка. Инсине няма нужните качества за подобна роля, а и това не е неговата позиция.

Отличниците

При цялото ми уважение към останалите футболисти Донарума, Бонучи и Киелини са над всички. Донарума е един от тримата най-силни вратари в света в момента. Бонучи и Киелини са минали през хиляди битки и безпогрешно усещат миризмата на кръв. Не споделям критиките срещу Имобиле. Той върши мръсната работа, постоянно държи в напрежение централните защитници на противника и атакува свободните зони. Съотборниците му се възползват от усилията му.

Gulliver/GettyImages
73 снимки

Ахилесовата пета на Англия

Те са силен отбор и за разлика от Испания имат мощни крила, които не се връщат с топката в своята половина. Англичаните постоянно търсят ситуации „един на един“. Дрибъл, лъжливи движения, смяна на позициите – всичко това им се отдава много добре. Хари Кейн е отборен играч, който умее да действа от дълбочина, но в моя отбор нямаше да излиза от наказателното поле. Деклан Райс и Калвин Филипс са мощни халфове, те дават баланс, но рядко изострят атаката, обикновено избират най-простия вариант за пас. За да бъдат поставени англичаните под напрежение, трябва да бъдат атакувани, когато защитниците им изнасят топката. В това отношение те са по-слаби от испанците. Но внимавайте, ако изберете подобен вариант, поемате риска да се изложите на контри.

Психологията също ще играе роля на финала. Домакинският фактор е нож с две остриета. Понякога той сковава футболистите, а при британците проблемът е още по-сериозен, защото те не са печелили нищо над половин век. Италия ще има по-малко подкрепа на трибуните, но повече опит на терена. Ние знаем как да играем финали и как да ги печелим.

Превод: „Мач Телеграф“