Осминафиналите на UEFA EURO 2020 ще ни предоставят възможността да се насладим на едно от най-големите съперничества в международния футбол - това между Германия и Англия. 

Статистиките от тази голяма вражда ни подсказват, че ни предстои изключително равностоен мач. В 32 мача между двете велики нации, обхващащи схватки на международни футболни форуми, квалификационни мачове, както и приятелски срещи, двата тима са абсолютно изравнени по отношение на победи - по 13 за всеки един тим, както и 6 равенства. 

Няма спор обаче, че в последните десетилетия германците са тези, които си тръгват щастливи от двубоите на международни финали. Спечелени победи на Евро 1996, както и на Световното първенство през 1990-а, дошли след изпълнение на дузпи, а не на последно място трябва да поставим и разгромния успех с 4:1 на Световното първенство в ЮАР през 2010. Няма и как да забравим отменения гол на Франк Лампард в онзи мач, който щеше да направи резултата 2:2 на почивката. 

По отношение на международните титли обаче предимството е смазващо в полза на "швабите" - 3 спечелени Европейски първенства, както и три загубени финала срещу мижавото постижение на Англия от едва два загубени полуфинала. На Световни първенства нещата не стоят особено по-различно - трофеите са 4 на 1 в полза на "Маншафта". 

Миналата слава обаче далеч няма да повлияе на предстоящия спектакъл, а англичаните ще искат да покажат, че уроците най-после са научени.