Националният отбор на Англия записа много добра победа на старта в своята кампания на UEFA EURO 2020. За първи път англичаните постигнаха успех на старта при свое участие на Европейско първенство, а на „Уембли” с 1:0 бе сразен световният вицешампион Хърватия в солиден мач.

Големият герой за „трите лъва” от срещата бе Рахийм Стърлинг, който се разписа в 58-ата минута и донесе трите точки за англичаните в група D. Останалите отбори в нея са селекциите на Чехия и Шотландия.

Дебют на европейско първенство записаха пък Калвин Филипс, Фил Фоудън и Джуд Белингам, като последният стартира на 17-годишна възраст.

Англия - Хърватия

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата стартира равностойно, като и двата отбора се опитваха да превземат центъра на терена. Тактическият умисъл в Саутгейт бе, че тимът му стартира с двама дефанзивни халфа в лицето на Деклан Райс и Калвин Филипс. Скоростта на англичаните се видя прекрасно в шестата минута. Топката бе изнесена на контраатака и стигна до Фоудън. Младият играч на Ман Сити шутира с левия си крак, но нацели десния страничен стълб на Ливакович.

Рахийм Стърлинг проби отляво и комбинира с двойно чрез Хари Кейн, но Чалета-Цар го блокира и прати топката в корнер. След него пък Калвин Филипс шутира от дистанция, но стражът на Динамо Загреб се справи с това предизвикателство.

100 снимки

В 20-ата минута пък Мейсън Маунт изведе прекрасно в наказателното поле на хърватите Рахийм Стърлинг, но офанзивният футболист не успя да бъде достатъчно точен в подаването си към Хари Кейн и отбраната на "ватрените" се справи и изчисти силно напред.

Втората част стартира добре за англичаните, които след 57 минути откриха резултата. Домакините създадоха блестящо нападение отдясно чрез Калвин Филипс. Халфът на Лийдс увлече няколко хървати около себе си и изведе перфектно Стърлинг, който стреля, а Ливакович не успя да отрази и топката влетя във вратата му - 1:0 за Англия.

Четири минути след това англичаните бяха много близо до това да удвоят актива си срещу "ватрените". Мейсън Маунт нахлу в наказателното поле на хърватите отляво и центрира за далечната греда. Там беше Хари Кейн, който бе пресиран от Гвардиол. Кейн стреля, но встрани, след което се заби в гредата на Ливакович. За радост на англичаните на Кейн му нямаше нищо и продължи игра.

В 66-ата минута пък Ребич пропусна изгоден шанс за гол за гостите, но ударът му отиде аут и не затрудни Пикфорд. Минута по-късно пък Маунт обстрелва вратата на хърватите от аут, ала опитът му беше неточен. До края на срещата англичаните контролираха сравнително събитията на терена, макар хърватите да опитаха да сторят нещо в предни позиции, но без голям успех. Така за Англия предстои островитянско дерби срещу Шотландия, докато Хърватия ще мери сили с Чехия.

FT  АНГЛИЯ 1:0 ХЪРВАТИЯ 

1:0 Рахийм Стърлинг (57)

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

АНГЛИЯ: Джордан Пикфорд, Кайл Уокър, Тайрън Мингс, Джон Стоунс, Кийрън Трипиър, Деклан Райс, Калвин Филипс, Фил Фодън, Мейсън Маунт, Рахийм Стърлинг, Хари Кейн

Селекционер: Гарет Саутгейт

ХЪРВАТИЯ: Доминик Ливакович, Симе Вършалко, Домагой Вида, Дуйе Калета - Цар, Йоско Гвардиол, Матео Ковачич, Лука Модрич, Марсело Брозович, Иван Перишич, Анте Ребич, Андрей Крамарич

Селекционер: Златко Далич

Гл. съдия: Даниеле Орсато

Стадион: "Уембли", Лондон