Англия е шампионът по премии на UEFA EURO 2020. Футболната асоциация на Острова ще изплати бонуси в размер на 540 000 евро на човек, ако „трите лъва“ успеят да триумфират с европейската титла.

На второ място по щедрост са футболните шефове на Белгия, които са гарантирали на „червените дяволи“ по 435 000 евро бонус. Третата позиция си поделят Германия и Испания с по 400 000 евро. Следва Франция с 340 000 евро на човек.

От големите футболни нации на континента най-скромният награден фонд дават в Италия и Нидерландия. „Адзурите“ ще приберат по 250 000 евро при победа на финала, а „лалетата“ по 200 000 евро.

Любопитно е, че „Скуадрата“ договори премиите си, след като отборът вече се бе класирал за фазата на директните елиминации. Това стана на продължили десетина минути разговори между шефовете на местната футболна федерация и двамата „синдикални водачи“ на националите - „старите пушки“ Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи. Ако се окичат със сребърни медали, избраниците на Роберто Манчини ще се разпишат срещу 200 000 евро, а за отпадане на 1/2-финал, ставката е 150 000 евро.

За първи път националите ще бъдат поощрени и за класиране на 1/4-финалите - по 80 000 евро. Според медиите последната договорка е плод на неприятния спомен от Евро 2016. Тогава „адзурите“ бяха спрени на четвъртфиналите от Германия с дузпи и се завърнаха у дома с празни джобове.

Коментирайки числата на евентуалните бонуси, футболната библия „Гадзета дело спорт“ изтъква че те са пряка функция на премиите на УЕФА за сегашния турнир. Първоначално те са възлизали на 371 милиона евро, но заради икономии в резултат на коронавирусната пандемия са били намалени на 331 милиона. От тях до момента Италия е инкасирала 13,75 милиона евро, от които 9,25 милиона са за участие, 3 милиона за трите победи в предварителната група и 1 милион за класиране на 1/8-финалите. На теория в играта са още 14,5 милиона, които могат да бъдат заработени до края на турнира - 2,5 милиона за участие на четвъртфиналите, 4 милиона за класиране на полуфиналите, 5 за пробив на финала и 8 милиона при спечелване на трофея.

„Гадзета“ припомня, че „няма инфлационен индекс“ за премиите на „Скуадра адзура“, тоест поскъпването на живота от предпоследния шампионат до сега не е било взето предвид. Иначе казано бонусите са останали същите като през 2016 г. (б.р. предищният случай, когато Италия се класира на голямо първенство), но все пак за радост на футболистите има и един плюс - споменатите 80 000 евро за достигане до 1/4-финалите на турнира. Всъщност реално премиите за титла при италианците не са пипани от 2006 г. Тогава те също прибраха по 250 000 евро на играч за спечелването на мондиала.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.