Актуалният европейски шампион Португалия счупи каръка и записа първа победа в квалификационна гурпа В по пътя към Евро 2020. На „Райко Митич” тимът на Фернандо Сантош удари Сърбия с 4:2. Срещата напълно оправда очакванията за резултатен сблъсък, а за „мореплавателите” голямата си класа показаха звездите Кристиано Роналдо и Бернардо Силва.

Първият вкара дежурният си гол, макар и при спорни обстоятелства, докато асът на Манчестър Сити се отчете с попадения и асистенция. Душан Тадич беше двигателят в сръбските редици, като изработи и двата гола за „плавите”, които обаче определено отстъпваха като класа на опонента си в съботната вечер.

Първото полувреме предложи далеч повече надлъгване в сравнение с второто. Головите положения в първите 45 минути на „Райко Митич” съвсем не бяха много, като Кристиано Роналдо и Дарко Лазович изтърваха най-добрите шансове за своите отбори.

Мачът буквално се отприщи в 42-ата минута, когато с голяма доза късмет португалците поведоха. Централният защитник Никола Миленкович и вратаря Марко Дмитрович много наивно се сблъскаха в опит да отиграят едно безадресно центриране. В резултат топката остана помежду им, а намиращият се наблизо Уилям Карвальо отбеляза един от редките си голове с екипа на „мореплавателите” – 0:1.

След почивката иберийците опитаха да прекършат съпротивителните сили на противника с ранно попадение. Кристиано Роналдо в 50-ата минута разтресе левия стълб с изпълнение на пряк свободен удар от около 23 метра. Осем по-късно мисията на гостите се увенча с успех. Гонсало Гедеш имаше късмет при финта, с който нахлу в наказателното поле. От около 12 метра той нанесе страховит шут с левия крак, който спря в далечния горен ъгъл – 0:2.

По всичко личеше, че тук интригата приключва, ала в 68-ата минута Сърбия върна интригата. Душан Тадич изпълни ъглов удар отляво по атаката, а нито един от португалските футболисти не проследи движението на Миленкович, който изскочи от дълбочина и се озова съвсем сам във вратарското поле, откъдето разстреля Руи Патрисио – 1:2. Буквално секунди по-късно резервата Адем Ляич беше на сантиметри от изравняването, като стражът на Португалия с мъка изби топката над гредата.

Десет минути преди края Португалия стигна до трети гол, който обаче не биваше да бъде зачетен. Бернардо Силва с марково подаване в уличка продължи контраатаката към Кристиано Роналдо, който озовал се сам срещу Дмитрович елегантно го прехвърли – 1:3. Повторенията показаха категорично, че звездата на „мореплавателите” беше в засада, но тъй като системата ВАР не беше налична, попадението остана.

Пет минути по-късно Митрович даде нова надежда на домакинските привърженици. Таранът получи топката с лице към вратата в наказателното поле и макар да беше затворен от не един, а двама бранители, намери начин да шутира силно с десния крак точно под лявата сглобка – 2:3.

Още в следващата атака обаче Португалия приключи всичко. Жоао Кансело получи в дълбочина отляво, а това остави гостите да настъпват с числено предимство – четирима срещу трима. Новото попълнение на Манчестър Сити с успореден пас намери своя съотборник на клубно ниво Бернардо Силва, който хладнокръвно стреля към долния ляв ъгъл през краката на Александър Коларов - 2:4.

Във временното класиране Португалия излезе на второ място с 5 пункта след трите си срещи дотук. Лидер е съставът на Украйна с 13, който обаче е изиграл и 2 срещи повече от "мореплавателите" и по-рано днес удари аутсайдера Литва с 3:0. Люксембург и Сърбия заемат 3-ата и 4-ата позиции с равен актив от по 4 точки.