Полският национален отбор стартира по възможно най-добрия начин квалификационната си кампания за Евро 2020. В неособено бляскав двубой от група G Полша надигра един от основните си конкуренти Австрия с минималното 1:0.

Публиката на „Ернст Хапел” във Виена не стана свидетел на особено голям брой голови шансове, а мерникът на домакините определено можеше да бъде по-добър. За 90 минути те отправиха 15 изстрела, от които едва 2 бяха точни. Един от тези шутове беше в 7-ата минута, когато асът на РБ Лайпциг Марсел Забицер получи топката около наказателното поле и стреля силно към левия ъгъл. Войчех Шчесни направи хубаво спасяване, за да се увери, че топката няма да навести мрежата му.

Полша търпеливо чакаше своя златен шанс и той дойде в 68-ата минута след центриране от ъглов удар. Центрирането доведе до разбъркване в наказателното поле, а Томаш Кедзиора нанесе изстрел от воле от около 8-9 метра. Вратарят Хайнц Линдер изби, ала не по най-добрия начин, защото топката се вдигна и кацна върху главата на влезлия преди десетина минути Пионтек. Голаджията на Милан не пропусна да се възползва и вкара на празна врата – 0:1.

Австрия имаше два наистина златни шанса в заключителните минути да стигне поне до реми. В 89-ата Марк Янко с глава от упор не успя да улучи очертанията на вратата и изпрати изстрела си покрай десния стълб. Дълбоко в продължението Дейвид Алаба отправи мощен шут към вратата, а Шчесни беше обезсърчаващ при спасяването.

Полша зае второто място във временното класиране, тъй като Северна Македония надигра Латвия с 3:1 в дебюта на Славиша Стоянович като селекционер на прибалтийската държава. Словения и Израел пък приключиха своя мач при реми 1:1 на „Сами Офер” в Хайфа.

На 24 март предстоят мачовете Словения – Македония, Полша – Латвия и Израел – Австрия.