Може би неочаквано за мнозина Норвегия и Швеция изиграха един от най-вълнуващите мачове в последния ден на март, в който се играха квалификации за Евро 2020. Скандинавските съперници в група F поделиха точките с реми 3:3, което беше издържано в най-добрите традиции на жанра трилър.

Норвежците бяха твърдо решени да спечелят първи точки в групата след загубата от Испания преди три дни. Те успяха да открият резултата в края на първата част чрез бившия играч на Литекс Бьорн Йонсен. Снажният нападател беше пласиран идеално във вратарското поле, което му позволи да засече неуспешния опит за изстрел на Джошуа Кинг право в мрежата – 1:0.

В 59-ата минута Норвегия удвои преднината си, след като Албин Екдал загуби топката в центъра на терена. Последва бърза контраатака чрез Мартин Йодегаард. Топката беше избита от краката на таланта в наказателното поле, ала Маркус Хенриксен я стигна отдясно и центрира към непокрития пред вратарското поле Джошуа Кинг. Нападателят на Борнемут не стреля много успешно с глава, ала и стражът Робин Олсен не беше на висота – 2:0.

Швеция успя да се върне в срещата двадесет минути преди края. Тогава Виктор Клаесон беше дръпнат за фланелката, докато опитваше да стреля от непосредствена близост пред голлинията. Капитанът Андреас Гранквист изпълни дузпата, а Руне Ярстейн отрази шута му към левия ъгъл. Стражът на Норвегия остана крайно разочарован от своите бранители, защото първи до отскочилата топка стигна Клаесон и отблизо футболистът на ФК Краснодар вкара за 2:1.

Шест минути преди края с огромна доза шанс Робин Куайсон изравни. Тъмнокожият футболист нанесе много силен шут от 22 метра, който беше в очертанията на вратата и нямаше да затрудни Ярстейн. Хавард Нордвейт обаче подложи крак и това тотално промени траекторията на топката, която влетя под гредата – 2:2.

Драмата настъпи в продължението, като в самото му начало Куайсон заби втори гол в мача. Той направи идеален набег към вратарското поле, за да се възползва от подканящото центриране на Клаесон отдясно. Така Швеция се озова напред в резултата с 3:2.

Гостите опитаха всячески да бавят времето от този момент нататък, като дори извършиха и третата си последна смяна в 6-ата минута от продължението. Това удължи играта с още малко, но достатъчно, за да може Норвегия да изравни. Мартин Йодегаард центрира от корнер, а зле подредените бранители на „тре крунур” позволиха на Ола Камара от упор да фиксира крайното 3:3.

Швеция заема второто място в група F с 4 точки от 2 мача. Лидер е Испания с пълен актив от 6. Норвегия заема предпоследното 5-о място с 1 точка. Третата и четвъртата позиция са съответно за Румъния и Малта, които имат по 3, а на дъното са Фарьорските острови без нито един пункт на сметката си.