Футболната история на Северна Македония е тотално пренаписана след днешния ден. Западните ни съседи за първи път в своята нова история се класираха на голям футболен форум – UEFA EURO 2020. Това стана факт, след като македонците триумфираха с 1:0 при визитата си на Грузия и спечелиха плейофите от група D от Лигата на нациите на УЕФА.

Големият герой за Северна Македония логично стана Горан Пандев, който с добро изпълнение в 56-ата минута матира грузинците и съсипа надеждите им за продължаване към форума с най-добрите на Стария континент. По този начин Северна Македония се пласира в група С на Европейското първенство. Там те ще играят срещу Нидерландия, Украйна и Австрия в груповата фаза от надпреварата.

Безспорен факт е, че до този момент съседите ни не са били дори и близо до това да се класират на голям футболен форум, като за тази съдба спомогна новия турнир под егидата на УЕФА - Лига на нациите.

Ника Кверквескири отправи първият удар в мача след пет минути, но той беше неточен. Десетина по-късно Джаба Канкава от Грузия също шутира, но от фаул, ала пак ударът беше спасен. След половин час игра Торнике Окрияшвили отправи силен удар с десния крак, но стражът на Македония спаси.

В рамките на две минути, между 34-а и 35-а, македонците създадоха две опасности. Първо Арижан Адеми шутира от средна дистанция, но пропусна целта, а миг по-късно Езгян Алиоски достави центриране към Горан Пандев. Той стреля с глава, но вратарят на Грузия боксира топката.

В 56-ата минута Илия Несторовски намери брилянтно Пандев в наказателното поле на грузинците и опитният нападател отправи силен удар с левия крак в долния ляв ъгъл на вратата и вратата на домакините беше поразена – 1:0 за Северна Македония. В 73-ата минута Бобан Николов центрира от ъглов удар топката в наказателното поле, а Несторовски стреля с глава, но над напречната греда на грузинската врата.

Логично на „Борис Пайчадзе” се видя натиск на гостите, а четири по-късно Ника Квеквескири шутира с десния крак, но стражът на Македония отрази. В 83-ата пък Окрияшвили опита, но бе блокиран. До края на срещата Грузия обаче не съумя да затрудни опонента си и сякаш заслужено Северна Македония ще играе на европейските финали.

ГРУЗИЯ 0:1 СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

0:1 Горан Пандев (56)

Рефер: Антъни Тейлър

Стадион: „Борис Пайчадзе” (Тблиси)

Грузия: Лория – Какабадзе, Квирквелия, Кашия, Двали – Канкава, Квеквескири – Вако, Гвиля, Оркиашвили – Качарава

Северна Македония: Димитревски – Бейтулай, Муслю – Ристовски, Адеми, Николов, Алиоски – Елмас, Пандев, Несторовски