Испанският национален отбор беше всичко друго, но не и убедителен победител в международния дебют на Роберт Морено като наставник на „ла фурия”. В евроквалификационен мач от група F иберийците трябваше сериозно да потреперят за победата си с 2:1 над Румъния в Букурещ.

Испанците сами предизвикаха проблемите си в края на мача с директен червен картон за Диего Йоренте. Заключителните мигове на срещата донесоха няколко невероятно изгодни възможности за северните ни съседи, които така и не успяха да пратят топката още веднъж покрай вратаря Кепа Арисабалага.

Нападателят на Лудогорец Клаудиу Кешеру започна като титуляр за селекцията на Козмин Контра, ала се превърна в едно от разочарованията на вечерта. Неминуемо по-сериозен отпечатък върху мача остави заменилият го Флорин Андоне.

Първото полувреме на Националния стадион в Букурещ премина под пълната диктовка на „ла фурия роха”, който превъзхождаше съперника си във всяко едно отношение. Още в първата минута Пако Алкасер изскочи на страхотна позиция и предизвика намеса от вратаря Чиприан Татарушану. Само пет по-късно отново нападателят на Борусия Дортмунд направи набег зад гърба на отбраната, получи пас в перфектния момент и затрудни стража с изстрел от остър ъгъл.

В 11-ата Серхио Рамос пропусна да се разпише с глава след изпълнение на ъглов удар, като Татарушану за пореден път изпълни ролята си на последна преграда. Мигове по-късно Жорди Алба също се нареди сред разочарованите от 33-годишния страж на Олимпик Лион.

Логичното се случи в 27-ата минута, когато Чиприан Деац препъна Дани Себайос в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. Серхио Рамос беше безупречен и откри резултата – 0:1.

Голът в никакъв случай не успокои испанците, които до почивката имаха още две идеални възможности, завършили с поредните пропуски на Алкасер и Алба.

За сметка на това второто полувреме стартира безукорно за иберийците. В 47-ата минута Алба направи едно от марковите си включвания по левия фланг и центрира чудесно за Алкасер, който на празна врата не сбърка – 0:2.

Десетина минути по-късно селекционерът на Румъния Козмин Контра извади от игра неефективния Кешеру за сметка на Андоне и само 180 секунди по-късно резервата намали изоставането на своя тим. В 59-ата минута Георге Пушкаш в наказателното поле с глава свали топката за Андоне, който на свой ред с глава я насочи в долния ляв ъгъл – 1:2.

Този гол даде криле на домакините, а подкрепата от многохилядната публика то прибуните се усили драстично. Козмин Контра действа смело със смените си, като пусна надъханите Янис Хаджи и Александру Максим.

Испания допускаше все повече брак в играта си и в 79-ата минута плати сериозна цена. Грешка в центъра на терена позволи на Максим с един пас да изведе Андоне между централните защитници. Острието на Галатасарай избегна шпагата на Рамос, а след това опита да тръгне фронтално срещу вратата, когато Диего Йоренте го препъна в дъгата. Защитникът на „ла фурия” имаше сериозни претенции към съдията, че е действал чисто, ала се оказа отстранен от игра.

Численото преимущество работеше изцяло в полза на домакините и в продължението те създадоха куп неприятности. Първо Георге Пушкаш се озова на позиция за стрелба отдясно в пеналта и принуди Кепа да избива в ъглов удар. После дойде ред на изумителния двоен пропуск след ъглов удар. Топката първоначално беше изчистена почти до централния кръг, но румънците бързо я поставиха под свой контрол и разпределиха към Хаджи отдясно. Той завъртя перфектното центриране за Андоне, който от 7 метра стреля в обсега на Кепа. Вратарят отби с крак, а това отвори шанс за добавка на Драгош Григоре пред зейналата врата. Защитникът на Лудогорец обаче заложи на силата и изпрати кълбото над гредата.

Така испанците съумяха да удължат своята безупречна поредица на 5 победи от 5 мача. С 15 точки те са на върха в група F, следвани от Швеция (10), който разби Фарьорските острови с 4:0 тази вечер. Норвегия излезе на 3-о място със 7 точки благодарение победа над Малта с 2:0, докато Румъния заема 4-ото място със 7 пункта.