Отборът на Холандия без никакви затруднения спечели първия си квалификационен мач по пътя към UEFA EURO 2020 в група С. У дома „лалетата” бяха безмилостни срещу Беларус, разгромявайки го с 4:0. Мачът върна феновете от Ниската земя към една славна вечер от 2014-а, когато за последно играч на оранжевите беше пряко замесен в 3 гола по време на официален мач.

За последно това бяха правили Ариен Робен и Робин ван Перси при един разгром над Латвия, а „щафетата прие” бившият играч на Манчестър Юнайтед Мемфис Депай.

Головото шоу започна буквално от първата минута, когато Депай прихвана един твърде слаб пас към вратаря Андрей Горбунов. 35-годишният страж беше просто зрител на ситуацията заради отиграването на Шитов, а звездата на Олимпик Лион го подмина и вкара на празна врата – 1:0. В мига, в който топката пресече голлинията, бяха минали не повече от 50 секунди.

Вторият гол дойде в 21-ата минута, когато Депай показа щипка фантазия. Той овладя центриране точно пред вратарското поле и фактът, че бе с гръб към вратата не му попречи да де ювелирен пас с пета, който остави Джорджинио Вайналдум съвсем сам срещу вратата – 2:0. По този начин халфът на Ливърпул отбеляза своето 3-о попадение в последните си 4 участия за „лалетата”.

Депай продължи изпълненията си в 55-ата минута от дузпа. Тогава Вайналдум беше много грубо препънат от Сиваков в наказателното поле. Депай се зае да стреля от бялата точка и прати вратаря в грешната посока с шут в долния десен ъгъл – 3:0. Това беше неговият 14-и гол с екипа на Холандия, поради което Депай стана играчът, който най-бързо е достигал тази кота (25 години и 36 дни) след Патрик Клуйверт (22 години и 339 дни) през 1999 година.

Финалният щрих дойде в 86-ата минута, когато Стивън Бергвайн и Депай разиграха търпеливо с къси пасове от корнер, а това позволи на последния да изскочи на позиция за изстрел по диагонала. Вратарят отрази първоначалния му опит, а топката се върна отново у Депай, който пусна прострелно центриране и Ван Дайк се появи при далечната греда, за да вкара с глава – 4:0.

По този начин Холандия поведе във временното класиране на група С с 3 точки. Толкова има Северна Ирландия, който надигра с 2:0 у дома Естония.