Един от двата отявлени фаворита в квалификационна група С – Германия, направи поредната вярна крачка към класиране на Евро 2020. У дома момчетата на Йоаким Льов нанесоха една от най-тежките загуби на Естония в цялата футболна история на прибалтийската страна, печелейки със 8:0 в Майнц. Още един гол в полза на „бундестима” щеше да превърне срещата в исторически антирекорд за естонците, чието най-тежко поражение в историята датира от 1922 година. Тогава Финландия надиграва Естония с 10:2.

Марко Ройс и Серж Гнабри се отчетоха с по две попадения за победителите, които продължават с пълен актив от точки след 3-те си мача дотук. Лидер във временното подреждане с 4 победи от 4 мача обаче остава Северна Ирландия, който в същото време по драматичен начин надви Беларус навън с 1:0. Единственият гол в мача вкара Патрик Макнеър в 86-ата минута.

На своя земя германците имаха нужда от само 10 минути, за да стартират голеадата. Серж Гнабри се бе изнесъл с топката към халфовата линия и с идеален диагонален пас намери Тило Керер отдясно. Футболистът на ПСЖ центрира по земята с първото си докосване, а Марко Ройс имаше лесна задача, останал очи в очи с вратаря – 1:0.

Седем минути по-късно висок пас на Илкай Гюндоган над бранителите изведе Лерой Сане отляво в наказателното поле. Топката не беше лесна за овладяване, затова стражът на естонците Сергей Лемпец тръгна да пресреща звездата на Манчестър Сити. Сане успя с фино докосване да чукне кълбото за непокрития във вратарското поле Гнабри, който с готовност вкара за 2:0.

В 20-ата минута окончателно стана ясно, че Естония не е в състояние да стори чудото. Йосуа Кимих и Керер спокойно разиграваха отдясно по атаката, а даден момент играчът на Байерн Мюнхен просто реши да центрира. Леон Горецка спечели въздушния дуел и отлично насочи топката с глава към долния десен ъгъл – 3:0.

Още 6 минути и Лемпец пак вадеше топката от мрежата си. Този път Илкай Гюндоган беше точен от дузпа, с която резултатът стигна 4:0.

Феновете на „Опел Арена” видяха и пети гол преди паузата. Марко Ройс подчерта чудесната вечер, на която се наслаждаваше, с убийствено изпълнение на пряк свободен удар от 24-25 метра.

След паузата немците намалиха оборотите, като успяха да стигнат до още 3 гола. Гнабри отново беше на точното място, за да се разпише на празна врата, като асистенцията беше на появилия се на почивката Марсел Халстенберг.

Разликата набъбна още повече в 79-ата минута, когато други две резерви за Германия показаха добро взаимодействие. Юлиан Дракслер по перфектен начин прецени скоростта и посоката на пробива, който Тимо Вернер направи покрай централния защитник. Извеждащия пас беше изчислен до милиметър, а звездата на РБ Лайпциг елегантно копна над вратаря – 7:0.

Две минути преди изтичането на редовното време и Сане ознаменува вечерта си с попадение. Той получи топката от Дракслер и в първия миг изглеждаше, че няма как да шутира предвид двамата защитници пред него в наказателното поле. Крилото обаче намери пролука и нанесе перфектният фалцов изстрел към долния десен ъгъл – 8:0.

През септември „маншафта” подновява квалификационния цикъл с домакинство срещу Холандия. Естония ще се изправи срещу другия тим с нулев актив в групата – Беларус.

Група С, класиране:

1. Северна Ирландия 4 4 0 0 7:2 12 т.

2. Германия 3 3 0 0 12:2 9 т.

3. Холандия 2 1 0 1 6:3 3 т.

4. Беларус 4 0 0 4 1:9 0 т.

5. Естония 3 0 0 3 1:12 0 т.