Националният отбор по футбол на Дания може и да е далеч от най-славните си години, но за пореден път показа защо никога не бива да бъде отписван. Селекцията на Оге Харайде по невероятен начин навакса изоставане от 3 гола, за да си тръгне с 3:3 от визитата срещу Швейцария в евроквалификационна група D.

Датчаните изиграха много безлично първо полувреме, в което не успяха да отправят нито един точен шут, затова и логично губеха с 0:1 на почивката. В 19-ата минута Арлинд Айети с доза късмет гардира топката пред вратарското поле на Дания след неуспешен опит за шут на свой съотборник, за да я предостави на Ремо Фройлер. Последният нямаше прошка от около 7 метра.

В 66-ата минута публиката на „Санкт Якоб Парк” изригна за втори път. Стивън Цубер проби на скорост отляво и спря пред наказателното поле, след което пусна пас вдясно по тревата за капитана Гранит Джака. Футболистът на Арсенал овладя кълбото и шутира с цялата си мощ в горния десен ъгъл за 2:0.

Десет минути по-късно – и по-малко от 15 преди края – домакините вече се виждаха победители. Бреел Емболо беше на точното място в точния момент при разбъркване след ъглов удар, за да прокара някак топката покрай вратаря – 3:0.

На пръв поглед нямаше начин Дания да изкопчи нещо от срещата, но началото на невъзможното бе поставено в 84-ата минута. Тогава Кристиан Ериксен центрира по не най-добрия начин от пряк свободен удар, но двама бранители на Швейцария много наивно оставиха топката да ги прехвърли. Така Мартин Йоргенсен вкара един от най-лесните голове в кариерата си – 3:1.

След още четири минути по-късно Кристиан Гиткяер насади страх по трибуните. Гостите точно с четири паса матираха целия тим на „часовникарите”, като Ериксен елегантно остави Юсуф Поулсен съвсем сам срещу вратаря. Нападателят реши да не рискува и пусна вляво за Гиткяер, който вкара на празна врата за 3:2.

Това попадение „наля оловото” в краката на домакините и изравнителният гол на Хенрик Далсгор в продължението говори достатъчно сам по себе си. Всичко започна с дълга топка на отчаянието, която швейцарците поне 4 пъти не успяха да изчистят решително напред. Разбъркването се пренесе в самото вратарско поле, където играчът на Брентфорд изпревари вратаря и с глава реализира отблизо за 3:3.

По този начин Швейцария изпусна да оглави класирането в група D, където Ирландия води с 6 точки след успеха си с 1:0 над Грузия. Швейцарците са втори с 4 точки, а за Дания точката беше първа в актива. Гибралтар и Грузия са съответно 4-и и 5-и с по нула точки.