Селекционерът на италианския национален отбор Роберто Манчини счита, че неговите момчета не са много далеч от най-силните тимове в Европа след перфектната квалификационна кампания за Евро 2020, която „скуадра адзура” направи.

Снощи Италия победи Гърция с 2:0 и така си осигури място във финалите на европейското първенство. „Адзурите” взеха 7 победи в първите си 7 мача и така обезсмислиха резултатите от останалите си три срещи в група J.

„Всеки мач е труден, особено ако противникът реши да нареди 10 играчи зад топката и се опитва да те спре да играеш”, заяви Манчини.

„Опитахме твърде много да форсираме нашата игра през първото полувреме. След почивката се представихме далеч по-добре, когато бяхме по-търпеливи.”

Класирането беше прието се еуфория в страната, която преживя истински ужас през 2018-а, пропускайки участие на Световното първенство за първи път 60 години.

„Опитахме се да накарам играчите да повярват в себе си, защото всички казваха, че Италия не разполага с добри играчи, които имат качества. На моменти трябва да си по-търпелив. Може и да не сме тим от световна класа, но сме отбор, който се труди здраво и все още има да извърви дълъг път.”

„Мисля, че сега ще е по-лесно, когато вече знаем, че сме на Европейското, защото опонентите ще бъдат по-открити и не така дефанзивно настроени. Трудно е за всички на този етап от квалификациите, вижте, че Испания направиха 1:1 срещу Норвегия. Франция пък загуби с 0:2 в Турция.”

„Ние се опитваме да създадем позитивен, атакуващ футбол, макар и това да значи риск от контраатаки. Предпочитам това пред изчакването нещо да се случи.”

„Разполагаме с година време, в която да се подобрим и считам, че не сме чак толкова далеч от най-силните тимове в Европа. Наистина се чувствам много горд, защото ситуацията не беше добра, когато пристигнах. Това е футболът и се радвам, че успях да помогна”, добави Манчини.