Дания и Ирландия завършиха при резултат 1:1 в двубой от квалификациите за Европейското първенство през 2020 година. Голът за домакините отбеляза Пиер-Емил Хойберг, а за ирландците – централния защитник Шейн Дъфи. Мачът беше изигран на стадион “Паркен” в скандинавксата столица Копенхаген.

Това беше трети мач без загуба за новия селекционер на ирландците Мик МакКарти. В първите си два двубоя под негово ръководство “келтите” записаха победи срещу съставите на Грузия и Гибралтар, като и двете срещи победата беше постигната с минималното 1:0. От своя страна, в единствения си двубой до този момент, Дания записа драматично равенство с Швейцария с резултат 3:3.

Двубоят започна с предимство по отношение на владението на топката за домакините. Първият удар логично дойде на тяхната сметка. В 12-та минута датчаните получиха възможност да изпълнят пряк свободен удар на около 25 метра от вратата на Дарън Рандолф. Кристиан Ериксен застана зад топката и успя да отправи точен удар, който обаче беше париран от стража на ирландците.

Натискът на Дания постепенно отслабна с напредването на полувремето. Това позволи и на състава на Макарти да стигне до точен удар. След центриране в 22-та минута Шейн Дъфи се извиси във въздуха, за да отправи слаб удар, попаднал право в ръцете на вратаря на домакините Каспър Шмайхел. Това се оказа и последното смислено положение през първото полувреме

Второто полувреме беляза и активизацията в действията на датския “динамит”. Първо в 54-та минута Кристиан Ериксен се озова на прекрасна голова позиция в наказателното поле, но ударът му беше право в ръцете на Рандолф.

Положенията пред вратата на Ирландия тепърва започваха обаче. В 63-та минута с голям пропуск се отчете и нападателят Николай Йоргенсен, който от близко разстояние прати топката далеч над вратата. Само седем по-късно Томас Дилейни получи извеждащ пас зад гърба на защитата на “келтите”, но отново не намери очертанията на вратата на Дарън Рандолф.

Пробивът за домакините все пак дойде в 76-ата минута. След центриране на Йенс Щригер Ларсен отдясно футболистът на Саутхемптън Пиер-Емил Хойберг се извиси във въздуха и заби топката зад безпомощния страж на Ирландия за 1:0.

Радостта на Дания обаче продължи съвсем кратко. В 85-ата минута гостите получиха право да изпълнят свободен удар вляво от вратата на Шмайхел. След центриране на нападателя Алан Джъдж на точното място се оказа Шейн Дъфи, за да прати гостуващите фенове в екстаз, правейки резултата 1:1.

Двата отбора доиграха двубоя при този резултат. Точката оставя Ирландия на първото място в групата със седем точки от 3 изиграни мача. Дания от своя страна остана на четвъртото място със само 2 точки от първите си две срещи от групата.

Автор: Емануил Тодоров