Хърватският национален отбор успя да избегне сериозни сътресения още на старта на квалификационната си кампания за Евро 2020. В група Е финалистите от Мондиал 2018 страдаха доста за победата с 2:1 над гостуващия Азербайджан.

Доста учудващо играчите на Азербайджан влязоха по-добре в срещата и комбинираха с повече самочувствие, макар и играейки предимно на контраатаки. В 14-ата минута Рамил Шейдаев предизвика качествено спасяване от Ловре Калинич, а пет по-късно вече празнуваше втория си гол с екипа на своята родина. До ситуацията се стигна след сбъркан пас на Матео Ковачич в центъра на терена, а Шейдаев получи и пробяга 40-ина метра с топка в крака. Той навлезе отдясно в пеналта и стреля мощно по диагонала. Изстрелът му се отклони от напречната греда и спря в мрежата – 0:1.

Хърватите започнаха да редят положение след положение чак в последните 10 минути о първото полувреме. Крамарич беше отказан от вратаря Камран Агайев в 36-ата минута, а пет по-късно Лука Модрич стреля на сантиметри в аут. Едва в 44-ата минута домакините все пак изравниха. Центриране от ъглов удар и лоша подредба в отбрана за Азербайджан позволиха на Дуйе Чалета-Цар с глава да стреля силно и точно. Агайев по някакъв начин парира, а това отвори шанс пред Борна Баришич за добавка – 1:1.

Второто полувреме пак стартира с шанс за азерите в 51-ата, когато Рахил Мамадов нанесе изстрел, който беше изчистен пред голлинията. В 57-ата минута Лука Модрич от пряк свободен удар затрудни Агайев до краен предел, ала стражът намери начин да отбие в напречната греда.

В 63-ата минута Бруно Петкович също тества рефлексите на 33-годишния ветеран и нервите започнаха да се прокрадват на „Максимир”.

Спасението дойде в 79-ата минута, когато по страхотен начин Крамарич вкара своя 13-и гол за националния отбор. Защитник на Азербайджан опита да изрита топката надалеч, но тя срещна съперников играч и се вдигна към левия фланг на хърватската атака. Там Крамарич я укроти, влезе  в наказателното поле, където финтира друг бранител. Последва изящен фалцов шут към далечния ъгъл – 2:1 и три точки за хърватите.

„Шахматистите” са втори във временното класиране, тъй като Словакия удари Унгария с 2:0 в другия мач, който се игра тази вечер. Головете на Ондрей Дуда и Алберт Руснак през втората част позволиха на словаците да стартират с позитивен резултат преди гостуването на Уелс след 3 дни. На 24-и март от своя страна Хърватия гостува на Унгария.