Националният тим на Хърватия разби с 3:1 Словакия в последната си европейска квалификация, утвърждавайки се на първото място в групата, като по този начин си осигури и класиране за финалите догодина.

На свой терен „шахматистите” не срещнаха никакви трудности срещу своя противник, който все още таеше надежди за второто място, даващо право на класиране за Евро 2020.

С успеха си днес, освен че хърватите се класираха за финалите, те направиха и сериозна услуга на Уелс, който в момента заема третото място в подреждането, на точка зад Унгария. В последния си мач от борбата „драконите” се изправят именно срещу Унгария, а успех в този мач би означавал директно класиране за тима на Райън Гигс за първенството на Сария континент  Днес Уелс победи с 2:0 Азербайджан като гост.

Роберт Боженик откри за Словакия в 32-ата минута, но домакините от Хърватия успяха да обърнат нещата в своя полза през втората част. Гостите доиграха мача и с човек по-малко, след като Роберт Мак получи втори жълт картон в 66-ата минута, а това улесни допълнително хърватите.

Никола Влашич изравни десет минути след подновяването на играта, Бруно Петкович направи обрата пълен след час игра. Крайният резултат бе оформен от Иван Перишич петнайсетина минути преди последния съдийски сигнал.

Във вторник са последните два мача от борбата в груповата фаза, като Словакия посреща Азербайджан, докато в същото време Уелс приема Унгария.

Непоклатим на върха в класирането е Хърватия със 17 точки, втори е Унгария с 12, следван от Уелс с 11 и Словакия с 10.

Хърватия се класира за Европейско първенство за шести път от 1996 година насам. Най-доброто постижение за тима е класиране за четвъртфиналите на надпреварите през 1996 и 2008 година. Евро 2020 ще се проведе в 12 различни града в периода 12 юни – 12 юли.

Жребият за турнира ще се тегли на 30 ноември в Румъния.