Европейският шампион Португалия записа втори пореден неудачен резултат в квалификационната си кампания по пътя към Евро 2020. Отборът на Фернандо Сантош стигна само до 1:1 у дома срещу Сърбия, а на всичкото отгоре загуби и голямата си звезда Кристиано Роналдо. Така „мореплавателите” стартираха с две поредни ремита в група В.

Взривното начало на „Ещадио да Луж” беше факт, защото след само 4 минути игра Уилям Карвальо можеше да открие при опит за добавка от упор. Неговият шут обаче по някакъв начин не попадна в очертанията на вратата.

Три минути по-късно вратарят Руи Патрисио се превърна в грешник за домакините, след като извърши нарушение за дузпа. Душан Тадич заложи топката на бялата точка и реализира в десния ъгъл – 0:1.

Почти веднага Кристиано Роналдо можеше да изравни. 34-годишният нападател шутира с много сила от 20-ина метра, а Марко Дмитрович отвърна с респектиращо спасяване. Следващият голов шанс за „мореплавателите” отново се откри пред Роналдо, като 23-ата минута трябваше един от защитниците на противника да се намесва решително.

Осем минути по-късно основното оръжие на Португалия излезе от строя. Роналдо се контузи сам в опит да подгони на спринт една топка и беше заменен принудително. И в предишната среща на Португалия – нулевото реми с Украйна – той отново имаше проблем с травма, когато стъпи накриво, но успя да доиграе мача. Този път ситуацията изглеждаше много по-сериозна, като със сигурност изправи всички в Ювентус на нокти.

Смяната на CR7 определено остави негативен отпечатък върху играта на Португалия. Последва период на игрово лутане по терена, който обаче приключи след чудесното изпълнение на Данило Перейра в 42-ата минута. Халфът на Порто реализира по изключително красив начин с пробив през центъра. На метър-два пред дъгата той нанесе фалцов удар, който спря в горния ляв ъгъл – 1:1.

Само две минути по-късно Сърбия можеше да възстанови аванса си, ако Душан Тадич не беше направил непростим пропуск от близка дистанция.

Второто полувреме стартира с ранен шанс пред „репрезентацията”. В 49-ата Дарко Лазович нахлу в наказателното поле и тества Руи Патрисио с диагонален шут. Стражът на Уулвърхемптън беше непоколебим и изби добре.

В 71-ата минута Андре Силва можеше да донесе победата на Португалия, ала неговият опасен изстрел беше блокиран пред голлинията.

Това обаче далеч не беше най-драматичният пропуск. Той дойде дълбоко в продължението, когато Рафаел Герейро от десетина метра стреля много, много опасно и все пак на сантиметри в аут покрай десния стълб.

Така Португалия остава на трето място във временното класиране с 2 точки. На втора позиция с 3 пункта е тимът на Люксембург, който тази вечер загуби с 1:2 от Украйна. Украинците са първи с 4 точки.