Общината в испанския град Билбао е съобщила на УЕФА, че се подготвя да приема мачове от Европейското първенство по футбол с публика, която обаче ще бъде до 25 процента от капацитета на стадион "Сан Мамес". Решението на градската управа в баския регион е продиктувано от постепенното снижавана не процента заразени с COVID-19 в сравнение с нивата от началото на годината.

B изявление на кметството от днес се казва, че испанската футболна федерация трябва да изпрати плановете си за на организатора (УЕФА) по-късно през деня и е поела ангажимент за 25% процента запълнен стадион. В писмото също така се уточнява, че Билбао и Испанската федерация по футбол са стигнали съвместно до това решение.

Както е известно, Евро 2020 трябваше да се състои миналата година в 12 града на територията на целия континент, но разразилата се пандемия от коронавирус направи провеждането му невъзможно.

Решението за една четвърт запълнени места означава, че около 13 000 зрители ще могат да гледат мачовете, но седнали на достатъчно голямо разстояние един от друг. И все пак това ще се случи, ако нивата на инфекция, заетост в болници и заетост в интензивното отделение да са под минималните изисквания, определени от местния здравен орган.

"Сан Мамес в Билбао е домакин на трите мача на Испания в груповата фаза на турнира, както и осминафинален двубой. Съоръжението има капацитет за 53 000 зрители.