Макар и да е познат най-вече като бивш треньор на Лудогорец и Левски, Стойчо Стоев е истинска легенда на Локомотив София. Специалистът, който за последно беше начело на „железничарите“ със сигурност знае какви качества трябва да притежава един футболист, за да стане шампион, затова и с изгради изключително интересен отбор в рубриката „Моите 11“, който с удоволствие би предвождал на UEFA EURO 2024.

В неговия отбор присъстват играчи от близкото минало – печелили купи и шампионати за своите отбори, но разбира се е включил и един от най-големите голмайстори на всички времена, който все още участва със своя отбор на европейското.

„На вратата моят избор е една голяма фигура за мен, а предполагам и за много фенове на европейския футбол – Сеп Майер. Един вратар от малко по-далечното минало, който беше истински стожер на германския национален отбор и беше истинско удоволствие да се наблюдава неговата игра“, започва да реди своя отбор Стойчо Стоев.

„Като десен защитник слагам пак германски футболист – Ханс Петер Бригел. За мен той е един от футболистите, които бяха основоположници на атакуващия флангови футболист от задни позиции. Доста добре сложен физически, но и с прилична техника, който създаваше доста проблеми на противниковите състезатели. От лявата страна на защитата слагам Паоло Малдини. Едно световноизвестно име. Доста комплексен в изявите си във фаза защита и във фаза атака. Неслучайно беше един от стожерите в отбора на Милан и на италианския национален отбор“, споделя бившият треньор на Левски и продължва към своята централна двойка защитници.

„Единият е Франко Барези, отново италианец. Един от футболистите, които доста добре ръководеше защитата на своя отбор и беше един изключителен спортсмен на терен. До него слагам Франц Бекенбауер. Излишно е да коментирам неговото име. За мен беше един от футболистите, които бяха предварили времето си в изявата на един централен защитник.  Доста често с дрибъл изнасяше топката, което все още тогава в Европа и по света не беше нещо познато, както е сега“.

При вътрешните халфове Стойчо Стоев ще заложи на офанзивна схема.

„Единият е Иниеста. Той е шампион с отбора на Испания, доста подвижен, иновативен, качествен играч. Той беше един от основните ядра освен в Барса, но и в испанския национален отбор. До него, естествено, Зинедин Зидан. Излишно е да коментирам неговите качества. Лидерът на френския  национален отбор дълго време. Не мога да не сложа и Йохан Кройф. Една от най-големите звезди на световния футбол. Финес, бързина, дрибъл, удар. Доста голове вкарваше. Може би един от най-големите футболисти в днешната история“, казва бившият футболист на Локомотив София.

„Централен нападател – Марко Ван Бастен, друг холандец. Един от най-комбинативните, раздвижени централни нападатели не само в съвременния футбол, но и в миналото. На единия фланг, естествено, Кристиано Роналдо. Звездата на световния футбол в близките 15 г. С голов нюх, игра с глава, раздвижен, лидер на португалския национален отбор и всички клубни отбори, в които е бил. На другия фланг е още един холандец – Ариен Робен. Доста интересен футболист. Дрибльор, бързина, основно силен ляв крак, който така и не успяха в годините противниковите защитници да му противодействат по най-добрия начин, въпреки че в един момент се виждаше, че много отива в ляво и централно и пак не успяваха. Беше един от най-силните флангови играчи“, сподели още Стойчо Стоев.